Discursul lui Putin | Se așteaptă să se pronunțe asupra „independenței” regiunilor separatiste Donețk și Luhansk

Președintele rus Vladimir Putin la ședința Consiliului de Securitate, 21 februarie 2022

Președintele rus Vladimir Putin va recunoaște „în viitorul apropiat” „independența” regiunilor din estul Ucrainei controlate de separatiștii susținuți de Rusia, a anunțat Kremlinul într-o declarație, din 21 februarie, adăugând că i-a informat pe liderii francezi și germani despre decizia lui.

### Vezi și... ### Putin spune că va decide „azi” dacă recunoaște „independența” regiunilor separatiste din estul Ucrainei, stârnind reacții de îngrijorare

În cursul serii, Putin a început un discurs televizat în care se așteaptă să-și anunțe decizia, după ce liderii separatiști din Donețk și Luhansk i-au cerut să recunoască independența așa-numitelor „DNR” și „LNR”. O asemenea decizie ar putea crește dramatic riscul unui conflict în timp ce ONU și lideri occidentali au avertizat împotriva oricăror acțiuni ce ar compromite suveranitatea Ucrainei. Kievul și liderii occidentali au avertizat de câteva săptămâni că Rusia pregătește o invazie militară a a Ucrainei, în timp ce Rusia a concentrat peste 150 de mii de militari la frontiera ucraineană.

Ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter, a declarat că recunoașterea de către Rusia a zonelor din estul Ucrainei aflate în afara controlului guvernului ar fi „deplorabilă” și ar trebui condamnată.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană este pregătită să reacționeze ferm dacă Putin va oferi recunoașterea celor două entități separatiste.

Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat posibila recunoaștere și l-a avertizat pe Putin că această acțiune ar fi o „încălcare unilaterală” a acordurilor de la Minsk care vizează rezolvarea pașnică a conflictului dintre Kiev și separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei. Scholz a făcut declarația în timpul unei convorbiri telefonice cu Putin, în cadrul unor discuții pentru „evitarea dezastrului”, a anunțat biroul cancelarului german.

### Vezi și... ### Posibilitatea unei întâlniri timpurii între Joe Biden și Vladimir Putin, sub semnul întrebării

Decizia Kremlinului s-ar putea dovedi decisivă pentru Europa, în condițiile în care Kievul și liderii occidentali avertizează că un atac militar rusesc asupra Ucrainei ar putea fi iminent, peste 150.000 de soldați ruși fiind concentrați în apropierea graniței. Kievul a reacționat la declarația lui Putin spunând că „întreaga lume” urmărește acțiunile Rusiei privind recunoașterea entităților autoproclamate și că „toată lumea este conștientă de consecințe”. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a remarcat, într-un mesaj pe Twitter, că există „multe emoții”, dar a adăugat că „tocmai acum ar trebui să ne concentrăm cu calm pe eforturile de detensionare. Nu există o altă cale”.

Kremlinul a declarat înainte de apariția televizată a lui Putin că liderul de la Kremlin a discutat problema recunoașterii cu liderii Germaniei și Franței și că „intenționează să semneze un decret relevant în viitorul apropiat”.

„Încurajăm pe toți cei implicați să se abțină de la orice decizie unilaterală sau acțiune unilaterală care ar putea submina integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, înaintea discursului televizat al lui Putin. „Toate problemele trebuie abordate prin diplomație”, a adăugat Dujarric.