Discuții la Budapesta despre integrarea europeană a R. Moldova

Cristina Gherasimov a avut întrevederi la Budapesta cu Istvan Jakab, vicepreședinte al Parlamentului de la Budapesta, cu Zsolt Semjén, viceprim-ministru și cu Peter Szijjarto, ministru al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei.

Vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a purtat discuții, la Budapesta, despre etapele pregătitoare pentru începerea negocierilor de aderare ale Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ungaria va prelua președinția rotativă a UE de la 1 iulie până sfârșitul acestui an.

Cristina Gherasimov s-a întâlnit cu ministrul maghiar pentru afacerile UE, János Bóka, pe 6 mai, spunându-i că mizează în continuare pe „aceeași deschidere și sprijin” din partea Ungariei pentru aspirațiile europene ale Moldovei.

Într-o postare pe rețele, Gherasimov a scris că discuția cu Bóka a fost una „productivă”.

„Am vorbit, de asemenea, despre acțiunile întreprinse de Guvernul de la Chișinău pentru a fi cât mai bine pregătiți pentru etapa de screening bilateral și pentru demararea negocierilor de aderare propriu-zise. La fel, am subliniat importanța de a consolida cooperarea bilaterală cu Ungaria și cu alte țări membre ale UE, pentru o integrare europeană de succes”, a menționat negociatoarea-șefă a Chișinăului cu UE.

Surse diplomatice au declarat Europei Libere că Moldova și Ucraina ar urma să înceapă oficial negocierile de admitere în UE la o ceremonie planificată pentru ultima săptămână din luna iunie, la Bruxelles, înainte ca președinția rotativă a UE să fie preluată la 1 iulie de Ungaria.

Oficialii UE ar dori să încurajeze astfel cele două țări candidate să persevereze, dar intrarea în capitolele propriu-zise de negociere va fi lăsată până după ce Ungaria nu va mai fi la cârma UE, adică după Anul Nou.

Guvernarea naționalistă de la Budapesta, a premierului Viktor Orban, s-a opus zgomotos invitării Ucrainei să înceapă negocierile de aderare, spunând că țara nu-și controlează granițele, este coruptă și nu respectă drepturile minorităților naționale, cum este și cea maghiară.

Ungaria se pronunță mereu în favoarea aderării la UE a Republicii Moldova, dar în această fază a extinderii ea este luată „la pachet” cu Ucraina, așa că unele acțiuni ale Budapestei de tergiversare a parcursului european al Kievului încă pot afecta și Chișinăul.

📰 Europa Liberă este și pe Google News