Cristina Gherasimov s-a întâlnit cu ministrul maghiar pentru afacerile UE, János Bóka, pe 6 mai, spunându-i că mizează în continuare pe „aceeași deschidere și sprijin” din partea Ungariei pentru aspirațiile europene ale Moldovei.
Într-o postare pe rețele, Gherasimov a scris că discuția cu Bóka a fost una „productivă”.
„Am vorbit, de asemenea, despre acțiunile întreprinse de Guvernul de la Chișinău pentru a fi cât mai bine pregătiți pentru etapa de screening bilateral și pentru demararea negocierilor de aderare propriu-zise. La fel, am subliniat importanța de a consolida cooperarea bilaterală cu Ungaria și cu alte țări membre ale UE, pentru o integrare europeană de succes”, a menționat negociatoarea-șefă a Chișinăului cu UE.
Surse diplomatice au declarat Europei Libere că Moldova și Ucraina ar urma să înceapă oficial negocierile de admitere în UE la o ceremonie planificată pentru ultima săptămână din luna iunie, la Bruxelles, înainte ca președinția rotativă a UE să fie preluată la 1 iulie de Ungaria.
- Te-ar putea interesa și: Moldova și Ucraina vor începe negocierile de aderare la UE în ultima săptămână din iunie
Oficialii UE ar dori să încurajeze astfel cele două țări candidate să persevereze, dar intrarea în capitolele propriu-zise de negociere va fi lăsată până după ce Ungaria nu va mai fi la cârma UE, adică după Anul Nou.
Guvernarea naționalistă de la Budapesta, a premierului Viktor Orban, s-a opus zgomotos invitării Ucrainei să înceapă negocierile de aderare, spunând că țara nu-și controlează granițele, este coruptă și nu respectă drepturile minorităților naționale, cum este și cea maghiară.
Ungaria se pronunță mereu în favoarea aderării la UE a Republicii Moldova, dar în această fază a extinderii ea este luată „la pachet” cu Ucraina, așa că unele acțiuni ale Budapestei de tergiversare a parcursului european al Kievului încă pot afecta și Chișinăul.
📰 Europa Liberă este și pe Google News