Discuțiile ruso-ucrainene continuă în format online

Satul Malaia Aleksandrovka, în apropiere de Kiev, 30 martie 2022

Discuțiile dintre delegațiile rusă și ucraineană au fost reluate vineri, 1 aprilie, în format online. La ultima rundă de discuții, care a avut loc față în față la Istanbul săptămâna aceasta, Kievul și-a prezentat propunerile pentru un viitor acord de pace.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că partea ucraineană „a demonstrat o înțelegere a realităților cu privire la Donbas și Crimeea”. Kievul a reafirmat recent că nu intenționează să facă nicio concesie teritorială și propune, se pare, să „înghețe” statutul Crimeii anexate de Rusia pentru 15 ani și să negocieze între timp.

Între timp, oficialii ucraineni au confirmat retragerea trupelor rusești din unele zone din apropiere de capitala Kiev și Cernihov, în nordul țării. După discuțiile de la Istanbul, Rusia a declarat că își va reduce „drastic” activitatea militară în aceste zone. S-a relatat că localitatea Ivankov a fost eliberată în totalitate, iar trupele rusești aproape că s-au retras din raionul Brovari.

De asemenea, tehnica rusească ar fi părăsit orașele Bucea și Gostomel din apropierea Kievului, care au fost ocupate timp de mai bine de o lună, iar aerodromul Gostomel a fost, de asemenea, abandonat. Informația nu a fost deocamdată confirmată oficial nici de partea ucraineană, nici de cea rusă.

Cu o zi înainte, a fost anunțată retragerea trupelor rusești de pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobîl.

### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 37 | Rusia nu-și retrage trupele, ci le repoziționează

Unele trupe sunt redistribuite pe alte direcții, unde luptele continuă. Sunt raportate bombardamente la Harkov și lupte persistente în regiunea Luhansk. Orașele Popasna, Severodonețk și Lisiceansk, care sunt atacate de unități ale separatiștilor din Luhansk, au rămas fără apă. Luptele de stradă continuă în Mariupol, portul asediat de la Marea Azov.

Armata ucraineană a comentat astăzi atacul asupra unui depozit de petrol din orașul Belgorod, de pe teritoriul Rusiei. Un reprezentant al ministerului apărării de la Kiev, Aleksandr Motuzeanik, a spus că „Ucraina se apără de agresiunea rusă pe propriul său teritoriu și nu trebuie să poarte răspundere pentru ceea ce se întâmplă pe teritoriul Rusiei”. Un incendiu a izbucnit vineri dimineață la Belgorod, la un depozit de petrol al companiei Rosneft.

Potrivit guvernatorului regiunii Belgorod, Veaceslav Gladkov, depozitul petrolier a fost bombardat de două elicoptere ucrainene care zburau la joasă înălțime.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că acest atac nu a creat „cel mai bun context” pentru discuțiile dintre delegațiile rusă și ucraineană.