Disidentul rus Vladimir Kara-Murza, laureat al premiului Vlaclav Havel

Politicianul de opoziție și jurnalistul Vladimir Kara-Murza , Moscova, iulie 2021.

Consiliul Europei i-a decernat luni politicianului rus de opoziție Vladimir Kara-Murza premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului pentru curajul de a înfrunta conducerea Rusiei.

### Vezi și... ### O nouă acuzație împotriva lui Kara-Murza, politician rus de opoziție închis în Rusia

Kara-Murza, care are dublă cetățenie, rusă și britanică, a fost unul din colaboratorii apropiați ai liderului opoziției Boris Nemțov, asasinat în centrul Moscovei în 2015.

De două ori, în 2015 și 2017, Kara-Murza s-a îmbolnăvit brusc și a intrat în comă. De fiecare dată a spust că ar fi fost otrăvit de serviciile ruse de securitate, acuzații respinse categoric de Moscova.

Kara-Murza este acum în arest preventiv, fiind acuzat, conform noilor legi adoptate la opt zile după începerea invaziei Ucrainei din 24 februarie, că ar fi răspândit informații false despre forțele armate ale Rusiei.

„Este nevoie de un curaj incredibil în Rusia de astăzi pentru a fi împotriva puterii ”, a declarat Tiny Kox, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, într-un comunicat.

„Astăzi, Kara-Murza dă dovadă de acest curaj din celula sa de închisoare”.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.