Distrugerea unui mare baraj din Ucraina a provocat inundații, iar autoritățile încep evacuările

O imagine din satelit arată barajul Nova Kakovka pe 5 iunie. Barajul și centrala hidroelectrică dintr-o regiune din sudul Ucrainei controlată de Rusia au fost în mod repetat țintele atacurilor, ambele părți acuzându-se reciproc de bombardamente.

O vedere mai apropiată din 5 iunie arată barajul avariat de pe fluviul Nipru, la aproximativ 30 de kilometri est de orașul Herson.

Imagini filmate cu o dronă surprind apa în timp ce se scurge printr-o breșă în barajul Kahovka, pe 6 iunie. Kievul a acuzat forțele rusești că au aruncat în aer barajul și a numit acest lucru o formă de „ecocid”.

Oficialii ruși au replicat că barajul de la Nova Kahovka a fost distrus de lovituri militare ucrainene.

Informațiile de pe rețelele de socializare arată părți din Herson inundate de apele în creștere. Kievul a ordonat ca populația care locuiește în aval să fie evacuată din calea inundațiilor catastrofale.

Distrugerea barajului întrerupe efectiv accesul Crimeii la apă dulce.

O imagine din satelit arată barajul Nova Kahovka și regiunea Herson din jur pe 18 octombrie 2022.

Cel mai rău scenariu după distrugerea barajului este că aceasta ar duce la inundații catastrofale care vor afecta în mai mare măsură localitățile de pe maul stâng (sud-est) al fluviului. Cam în 19 ore de la distrugerea barajului, un val de 4 până la 5 metri va lovi podul Antonivski la est de orașul Herson, apoi se va crea un val care va inunda râul Inhuleț, iar după patru sau cinci zile vor avea loc inundații pe râul Bug până la Nikolaev.

Inundațiile ajung în centrul orașului Nova Kahovka. Primarul orașului, instalat de ruși, a declarat că apa a crescut cu 10 metri și va crește în continuare.

Un bărbat stă pe o bancă în fața casei lui de la periferia orașului Herson, în timp ce apele cresc.

Barajul Nova Kahovka din sudul Ucrainei ocupat de Rusia a fost distrus pe 6 iunie, provocând evacuări în masă și temeri că inundațiile vor duce la un dezastru pe scară largă, Kievul acuzând forțele Moscovei de comiterea unui act de "genocid".