Diversiune PSD la mitingul diasporei? (VIDEO)

Ciocniri violente la protestul anti-guvernamental de pe 10 august, 2018, București

Klaus Iohannis: „Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiția și-au dorit o diversiune?”

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj public televizat pe tema incidentelor de la București de vineri, când sute de protestatari și zeci de jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma violențelor izbucnite la un miting anti-guvernamental inițiat de românii din diasporă.

Discursul președintelui Klaus Iohannis împotriva violențelor care au avut loc la protestul diasporei din 10 august a avut cel puțin trei direcții importante: i) după ce s-a mirat că la trei zile după incidentele dramatice din Piața Victoriei nu există niciun responsabil pentru agresiunile la care s-au dedat jandarmii, președintele s-a întrebat retoric „De ce am ajuns aici? Pentru că un protest legitim a degenerate în violențe. Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiția și-au dorit o diversiune?”; ii) Apoi, Klaus Iohannis a explicat cum în ultimul an și jumătate PSD „a compromis actul de guvernare și legiferare”, „a tulburat” societatea, iar acum a venit cu „o component represivă”, făcând ca „ruptura” dintre societate și executiv să fie și mai mare; iii) Nu în ultimul rând, președintele român a acuzat PSD că „abuzează de putere” pentru „a scoate țara de pe drumul euro-atlantic” și pentru a arunca România în haos.

Klaus Iohannis le sugerează social-democraților să răstoarne actuala conducere de partid, care destabilizează țara...

Acest pericol, pe care șeful statului nu l-a dezvoltat, ar trebui să-i facă pe cei din Opoziție „să asigure stabilitatea țării”, după cum a spus președintele, făcând apel și la membrii de partid ai PSD să înțeleagă că „actuala conducere este extrem de nocivă”. Altfel spus, Klaus Iohannis le sugerează social-democraților să răstoarne actuala conducere de partid, care destabilizează țara. Societății civile, președintele i-a transmis „să nu se lase descurajată”, să fie „vie” și „vigilentă”. „Nu e un apel la revoltă”, a precizat Iohannis, „ci la implicare”.

Oficialii ministerului de Interne nu au revenit cu detalii, după ce ministra de resort Carmen Dan a spus că „mai presus de orice analiză”, „sănătatea și viața oamenilor care și-au făcut datoria, aplicând legea trebuie să primeze”. Între timp, au apărut zeci de dovezi video în care jandarmi înarmați agresau persoane pașnice.

La Parchetul militar s-a deschis un dosar în care sunt anchetate faptele violente care au avut loc în seara de 10 august. Prim-procurorul militar, Ionel Corbu a cerut de la Jandarmerie documente care să arate cum s-a organizat misiunea și care sunt normele interne în asemenea situații. Anchetatorii au cerut imagini video atât de la protestatari și de la televiziunile care au transmis în direct, cât și de la ministerul de Interne. Șeful parchetului militar a declarat că „până la acest moment nu au existat imixtiuni în actul de cercetare” și că vor fi anchetați „absolut toți” cei asupra cărora planează suspiciunea că „au acționat în afara îndatoririlor de serviciu”.

Fostul premier Dacian Cioloș și 16 ONG-uri au cerut urmărirea penală a ministrului de interne...

Fostul premier Dacian Cioloș împreună cu 16 organizații neguvernamentale au făcut deja o plângere prin care se cere urmărirea penală pentru infracțiunea de abuz în serviciu împotriva prefectei Capitalei, Speranța Clișeru care a aprobat intervenția în forță a jandarmilor împotriva protestatarilor, și a ministrei de Interne, Carmen Dan. De asemenea, peste 30 de victime ale protestului au depus plângeri penale.

La mitingul diasporei de vineri 10 august unde au participat în jur de 100 000 de persoane, peste 400 de protestanți au primit îngrijiri medicale, unii dintre ei au fost bătuți, alții împușcați cu gloanțe de cauciuc, iar cei mai mulți au suferit arsuri și alte traume în urma inhalării gazelor lacrimogene, pe care jandarmii le-au folosit excesiv. Între aceștia o serie de jurnaliști, inclusiv cameramanul unei televiziuni austriece (ORF). Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a condamnat violențele și a declarat că așteaptă clarificări din partea Bucureștiului. În plus, Ambasada Israelului din România a transmis că există dovezi că mai mulți turiști israelieni au fost scoși cu forța dintr-un taxi de jandarmi, în timp ce mașina în care erau trecea prin apropierea Pieței Victoriei, locul în care a avut loc protestul. Jandarmi i-au agresat fără nici un motiv, iar grupul de israelienei va depune o plângere penală. Ambasada consideră acest incident „inacceptabil și extrem de serios”, mai ales că turiștii le-au arătat jandarmilor pașapoartele.

Protestul diasporei de vineri a venit în continuarea manifestaților care au loc în fața guvernului român începând cu luna februarie 2017, când executivul a emis o Ordonanță de Urgență prin care ar fi urmat o grațiere colectivă care includea și faptele de corupție. De atunci încoace majoritatea PSD-ALDE care susține guvernul a adoptat măsuri de contrareformă a justiției.