Jurnaliștii gândesc variante de ieșire din situația creată de recenta decizie a Curții Constituționale, deși mingea se află la președintele Klaus Iohannis. După cum se știe, CCR a constatat un conflict constituțional între Președinte și Palrament (ceea ce analiștii contestă) și a hotărât că Klaus Iohannis trebuie să-i retragă lui Ludovic Orban desemnarea ca viitor prim ministru și să desemneze pe altcineva. Explicații ulterioare ale președintelui Curții, Valer Dorneanu, au arătat că povestea cu conflictul constituțional e șubredă. Dar e greu de contestat că președintele și premierul nu au urmărit o schimbare de premier care să coalizeze o majoritate, ci tocmai o propunere care să nu fie acceptată o dată, de două ori, pentru a se ajunge la alegeri anticipate.
Your browser doesn’t support HTML5
De semnalat că primarul Clujului Emil Boc, profesor de drept internațional, e citat de agenția Mediafax cu o remarcă: a existat o situație asemănătoare din Germania, sub cancelariatul lui Gerhard Schröder, care a făcut și el o desemnare de premier îndemnându-și partidul să voteze împotrivă, astfel că s-a ajuns la anticipate. Nimeni nu a contestat parcursul.
Jurnaliștii de la Adevărul înclină spre ideea că președintele Iohannis va opta pentru un premier acceptabil și de către PSD. Alegerile anticipate deja ies din calendar, așa că e de preferat o guvernare solidă până la toamnă, cu toate dezavantajele pentru cei care vor avea de rezolvat problema pensiilor majorate. Totuși alegerile anticipate nu ies cu totul din joc. Ele ar fi posibile încă dacă Iohannis ar desemna de la liberali o persoană precum Raluca Turcan, care sigur ar fi respinsă de pesediști.
Felul în care a eșuat planul A al președintelui Iohannis ar ilustra zicala populară „gura bate fundul”, scrie Ioana Ene-Dogioiu la ziare.com. Vrea să spună că răul a fost făcut de declarațiile repetate ale președintelui și ale premierului Ludovic Orban că scopul nu este crearea unei majorități parlamentare și guvernarea, ci alegerile anticipate. Ce l-a făcut pe Orban să insiste cu acest refren? Teama de „a nu se pune în poziția politică de președinte de partid picat de propriul partid. De ce nu a pus pe altcineva în postura de premier picat? Ca nu cumva să treacă, iar el să rămână pe dinafară”. Ioana Ene constată însă că de aici încolo rămân destule lucruri în suspensie : nu se știe dacă Iohannis îl va mai putea propune pe Orban, se așteaptă motivarea deciziei Curții Constituționale. Mai e și panica, pe cale de a se instala, în legătură cu coronavirusul și care ar face ca populația să tolereze mai greu o continuare a crizei politice. Părerea jurnalistei de la ziare.com este că președintelui îi rămân de fapt varianta guvernului tehnocrat sau cea a unui guvern de coaliție liberali și alte partide de opoziție care ar fi dispuse să împartă pacostea cu pensiile.
Cristian Tudor Popescu scrie pe site-ul republica.ro : „Pare-se că, după al 12-lea ceas, dl. Iohannis a aflat ceea ce noi observăm de luni de zile: că nu poți face anticipate dacă nu vrea PSD.(…) planul A, alegerile anticipate, a căzut. (…)În aceste condiții, președintele ar trebui să treacă la planul B: guvernare și regrupare. Este evident că România nu-și permite să piardă șase luni, cu o criză de coronavirus care încetinește creșterea economică globală și cu o Europă care strănută, cu un guvern demis, care nu poate să dea nici măcar o ordonanță de urgență, așteptând ca PSD-ului să-i iasă procentele ca să lase țara din strânsoare”.