Dmitri Peskov a respins din nou acuzațiile că FSB se află în spatele otrăvirii lui Navalnîi

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin. 17 decembrie 2020

Rusia a reacționat la ultima rundă de sancțiuni care i-au fost impuse cu privire la otrăvirea și reținerea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, declarând că măsura este „absolut inacceptabilă” și va avea un efect distructiv asupra relațiilor deja proaste ale Rusiei cu Statele Unite și Uniunea Europeană.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliștilor astăzi, la o zi după ce Washingtonul și UE au vizat înalții oficiali ruși și entități cu noi sancțiuni, că Moscova va răspunde într-un mod care să-i servească cel mai bine interesele.

Peskov a respins din nou acuzațiile că FSB se află în spatele otrăvirii lui Navalnîi ca fiind o idee „scandaloasă” și ar fi nimic altceva decât „interferență în treburile interne ale Federației Ruse”, a adăugat el.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a numit sancțiunile „o mișcare ostilă față de Rusia” și a avertizat Occidentul să „nu se joace cu focul”. „Pe baza principiului reciprocității, vom răspunde, dar nu neapărat cu măsuri simetrice”, a spus Zaharova.

Washingtonul a anunțat, pe 2 martie, sancționarea a șapte înalți oficiali ruși, inclusiv adjunctul șefului cancelariei prezidențiale, după o evaluare a serviciilor de informații din SUA, care a ajuns la concluzia „cu încredere mare” că ofițerii Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia s-au aflat în spatele otrăvirii lui Navalnîi din luna august.

Anunțul Washingtonului a venit în urma sancțiunilor Uniunii Europene împotriva a patru înalți oficiali ruși - Alexandr Kalașnikov, şeful administraţiei penitenciarelor federale; Alexandr Bastrikin, șeful Comitetului de investigație; Igor Krasnov, procurorul general, și Viktor Zolotov, directorul Gărzii Naționale.

Kalașnikov și Krasnov se afla și pe lista persoanelor sancționate de Statele Unite, unde se mai află și Serghei Kirienko, adjunctul șefului cancelariei prezidenţiale; Andrei Iarin, șeful direcției de politică internă a Kremlinului; directorul FSB, Alexandr Bortnikov; Alexei Krivoruciko, ministrul adjunct al apărării responsabil cu armamentul, și Pavel Popov, viceministrul apărării responsabil cu activitățile de cercetare.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a administrației Biden, a declarat că SUA vor să coordoneze momentul sancțiunilor cu UE pentru a „trimite un mesaj puternic” Kremlinului.

Washingtonul a impus, de asemenea, restricții la export pentru 14 entități din industria biologică și chimică, inclusiv nouă entități comerciale din Rusia.