Dmitri Peskov: un embargo pe petrol este o armă cu „cu două tăișuri”

Terminal petrolier care alimentează rafinăriile poloneze conectate la conducta rusească Drujba, Gdansk, 9 ianuarie, 2007.

Uniunea Europeană a decis să renunțe treptat la importurile de petrol din Rusia, ca reacție la războiul dus de Rusia în Ucraina. Embargoul, care va fi impus treptat până la sfârșitul anului, a fost anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen în Parlamentul European.

Ca să intre în vigoare, la fel ca și alte măsuri punitive incluse în al șaselea pachet de sancțiuni, embargoul trebuie să fie acceptat de toate țările membre ale Uniunii Europene. Ceea ce nu s-a întâmplat încă, iar potrivit agenției Reuters, negocierile privind noul pachet de sancțiuni vor fi reluate joi.

### Vezi și... ### Ursula von der Leyen: „Ne dorim ca Ucraina să câștige acest război"

Ungaria și Slovacia au anunțat deja că se opun sancțiunilor pe importul de energie din Rusia, și ar putea cere să fie exceptate. Cehia și Bulgaria cer și ele o perioadă mai lungă pentru a se adapta și a găsi surse alternative.

Reacționând la planurile Uniunii Europene, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, avertiza că un embargo pe petrol este o armă cu „cu două tăișuri”. „Costul acestor sancțiuni va crește zilnic și pentru cetățenii Europei”, a spus Peskov, care a adăugat că la Kremlin se analizează acum „diverse opțiuni” pentru a reacționa.