„Doamnă președintă, Europa este de partea dumneavoastră” declară la Chișinău președintele Consiliului European

Președintele Consiliului European, Charles Michel și președinta Maia Sandu, Chișinău, 28 februarie 2021

Aflat într-o vizită de o zi la Chișinău, președintele Consiliului European, Charles Michel a reafirmat sprijinul ferm al structurilor europene pentru ceea ce el a numit „agenda foarte ambițioasă” a președintei Maia Sandu de reforme și luptă cu corupția. „Trebuie să implementăm reforme ca să luptăm cu corupția” a declarat Michel la conferința de presă comună cu Maia Sandu, iar „agenda foarte ambițioasă sprijinită de președintă este direcția corectă ca să consolidăm relațiile cu Uniunea Europeană”.

Oficialul european a reamintit că sprijinul Uniunii Europene este mereu condiționat de reformarea justiției, lupta cu corupția și întărirea statului de drept. În acest moment, sprijinul financiar de urgență, de 100 de milioane de euro – din care R. Moldova a primit o primă tranșă - se concentrează pe lupta cu pandemia de coronavirus. Accesul rapid la vaccinurile anti Covid-19, prin donații sau platforma Covax, susținută financiar de UE, este de asemenea o prioritate europeană, a mai declarat Charles Michel.

La rândul său, președinta Maia Sandu a reamintit că alegerea ei a fost semnalul că cetățenii R. Moldova vor schimbarea și reforme, ce nu pot fi aplicate decât cu sprijinul unui nou Parlament, motiv pentru care susține necesitatea organizării de alegeri anticipate cât mai repede.

„Ne așteptăm ca toate partidele politice să acționeze în interesele superioare ale națiunii” a declarat și Charles Michel, în sprijinul poziției președintei.

De la Chișinău, președintele Consiliului European își continuă turneul diplomatic în Georgia și Ucraina.