Doar autoritățile publice centrale vor putea desfășura manifestații pe 21 mai, când va avea loc adunarea națională „Moldova europeană”, organizată de Guvern, și pe 1 iunie, când va fi summit-ul Comunității Politice Europene, eveniment organizat sub patronajul Președinției.
„Prin derogare de la art. 11 din Legea cu privire la întruniri, dacă mai mulți solicitanți au depus cereri prealabile cu privire la organizarea unor întruniri simultane în perioada 14 mai – 2 iunie 2023, prioritare la organizarea întrunirii are organizatorul care reprezintă autoritatea publică centrală, indiferent de ordinea depunerii declarațiilor prealabile”, se arată într-o decizie aprobată joi, 11 mai, de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).
Potrivit deciziei, autoritățile din municipiul Chișinău, raioanele Orhei, Anenii Noi și Criuleni vor prezenta Cancelariei de Stat, în termen de o zi, copiile tuturor declarațiilor prealabile depuse până acum. De asemenea, acestea vor trebui să prezinte, imediat după înregistrare, copiile declarațiilor prealabile care vor fi depuse începând de astăzi și până pe 2 iunie.
Liderul Partidului Șor, oligarhul fugar Ilan Șor, a anunțat că va organiza, pe 21 mai, o contramanifestație la mitingul „Moldova europeană”, care va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale. Șor a mai amenințat cu blocarea circulației rutiere pe mai multe artere și cu organizarea unor „mitinguri spontane la fiecare intersecție” în ziua când va avea loc reuniunea Comunității Politice Europene.
CSE a mai decis că întreprinderea Termoelectrica va primi 7.000 de tone de păcură din rezervele de stat. De asemenea, începând cu 15 mai, persoanele care au dreptul la protecția temporară se vor putea afla pe teritoriul R. Moldova 90 de zile pe parcursul unei perioade de 180 de zile.
### Vezi și... ### Curtea Constituțională decide soarta Partidului Șor. Recuzarea președintelui instanței, respinsă