Doctorul lui Biden dezminte că președintele ar fi vizitat prea des de neurolog

Vârsta și sănătatea candidaților la alegerile prezidențiale din toamnă, din Statele Unite, au trecut în prim-planul discuțiilor pre-electorale.

În urma mai multor relatări de presă că un specialist în maladia Parkinson ar fi vizitat de multe ori Casa Albă, medicul personal al președintelui democrat Joe Biden a spus luni că liderul de 81 de ani nu a fost consultat de nici un neurolog „în afara testelor anuale”.

Medicul personal Kevin O'Connor a spus într-o scrisoare publicată luni că neurologul Kevin Cannard, despre care a relatat presa, „l-a examinat pe președintele Biden la fiecare examen medical anual”.

El a mai spus că dr. Cannard vizitează locatarii Casei Albe de zeci de ani și a fost ales „nu pentru că ar fi un specialist în probleme locomotorii, ci pentru că este un neurolog cu înaltă pregătire și respectat”.

Declarația doctorului O'Connor vine pe fondul unor dezbateri aprinse privind starea sănătății democratului Biden, acutizate de performanța lui slabă în timpul primei dezbateri electorale cu contrancandidatul său republican la alegerile de la toamnă, Donald Trump.

După dezbaterea din 27 iunie, de la CNN, când a părut incoerent, absent și incapabil să demonteze minciunile rivalului său republican, Biden a insistat că a avut doar o zi proastă, dar irelevantă.

Familia, în frunte cu prima doamnă, Jill Biden, l-a sfătuit să nu se retragă din cursă.

„N-aș concura dacă n-aș fi sigur că eu pot să-l înving pe Trump”, a spus Biden luni.

Pe fondul discuțiilor tot mai ample din presă și de pe culoarele puterii, principalii lideri democrați și-au arătat public sprijinul pentru Biden, cu puține excepții.

Dar dubiile privind capacitatea lui de a-l învinge pe Trump se mențin, inclusiv în comentariile acelei părți a presei americane care înclină în general de partea democraților.

Chiar declarațiile favorabile lui Biden al doctorului O'Connor au fost puse sub semnul întrebării de unele publicații, ca Politico sau Washington Times, care au observat că el are relații de familie cu președintele.

Într-un interviu la CNN, duminică, senatorul democrat Chris Murphy a declarat că această săptămână, în care Biden va găzdui la Washington un summit aniversar NATO, va fi „critică” pentru evoluția campaniei electorale. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te