Igor Dodon: socialiștii nu vor vota pentru învestirea guvernului Igor Grosu

Igor Dodon

Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, a anunțat că fracțiunea parlamentară a PSRM nu va acorda astăzi vot de încredere premierului desemnat Igor Grosu și guvernului său. Totodată, socialiștii insistă asupra candidaturii lui Vladimir Glovatiuc, înaintată de majoritatea parlamentară deja după nominalizarea lui Igor Grosu, care a fost validată și de Curtea Constituțională.

Într-o conferință de presă susținută la Parlament, Igor Dodon a adus mai multe critici candidatului pro-prezidențial Igor Grosu, echipei sale și programului de guvernare pe care l-a propus. „Candidatul este înaintat de formă nu pentru a conduce țara, dar pentru a declanșa alegeri anticipate. Cineva se joacă în mod cinic și iresponsabil cu viețile oamenilor”, a declarat socialistul Igor Dodon, citat de Agora.md. „Nu vom participa la această simulare de învestire a Guvernului. PSRM are un candidat real – Vladimir Golovatiuc, un candidat veritabil, gata să-și asume toată răspunderea. Igor Grosu este un candidat fake, așa cum a fost Gavrilița”, a mai spus Dodon.

„Sprijinul pentru Vladimir Golovatiuc” l-a reiterat cu puțin timp înaintea ședinței în plen a Parlamentului și grupul „Pentru Moldova” din care fac parte transfugi, foști deputați PD și Partidul Șor.

### Vezi și... ### Incertitudini înaintea ședinței de învestitură a guvernului Grosu

Miercuri seara, socialiștii au depus o nouă sesizare la Curtea Constituțională, de data aceasta împotriva primului decret al președintei Maia Sandu, din 27 ianuarie, privind nominalizarea Nataliei Gavriliță la funcția de premier. Autorii sesizării consideră că îndemnul lui Gavriliță către deputați de a nu-i acorda vot de încredere, cu scopul de a declanșa alegeri anticipate, ar echivala cu „refuzul public al candidatului de a mai deține respectiva calitate”.

După eșecul Nataliei Gavriliță, socialiștii au propus-o pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier, însă aceasta s-a retras. În lipsa unui candidat al majorității parlamentare în acel moment, șefa statului, Maia Sandu, l-a nominalizat pe Igor Grosu, numire validată de Curtea Constituțională.