Dodon nu vrea referendum pentru demiterea Maiei Sandu

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a spus că partidul său nu dorește vreun referendum pentru suspendarea președintei Maia Sandu, dar a insistat ca ea să desemneze un premier dorit de PSRM și aliații lui.

„Un astfel de referendum ar fi un alt pas spre adâncirea crizei, și nu ar rezolva nimic”, a scris Dodon pe Facebook luni, prezentând concluziile discuțiilor purtate sâmbătă la Consiliul Republican al PSRM, care s-a ținut fără presă. „Ultimul lucru care ne preocupă acum este funcția Maiei Sandu sau demiterea ei”.

În aceeași postare, Dodon mai spune însă că PSRM solicită ca „până cel târziu pe data de 9 martie, decretul de desemnare a primului ministru propus de majoritatea parlamentară să fie emis”.

Dodon i-a mai cerut Maiei Sandu să „iasă din izolare” și să discute cu partidele, pentru că „actuala criză poate fi soluționată, prin dialog, nu prin războaie politice și blocaje instituționale”.

În replică, președinția a spus luni, într-o declarație a purtătoarei de cuvânt Sorina Ștefârță, că „nu operează cu ultimatumuri”, iar Maia Sandu „desfășoară săptămâna aceasta consultări cu societatea civilă, cu experți în drept și cu mai mulți actori sociali”.

În februarie, când premierul propus de Sandu, Natalia Gavriliță, nu a primit aprobarea parlamentului, socialiștii au anunțat că au constituit o nouă majoritate parlamentară, „tehnică”, și o propun premier pe Mariana Duleșteanu.

Maia Sandu a numit-o însă repetat în funcție pe Gavriliță, într-o decizie pe care Curtea Constituțională a respins-o spre finalul lunii trecute.

Sandu a sugerat de mai multe ori că ea nu recunoaște „noua majoritate” din Parlament, pentru că din ea fac parte deputați corupți, sau presați să facă jocuri politice etc.