Dodon probozeşte diaspora. Ce va urma?

Your browser doesn’t support HTML5

Realitatea (disonantă) cu amănuntul, văzută de sciitorul Iulian Ciocan.

Your browser doesn’t support HTML5

Dodon probozeşte diaspora. Ce va urma?

Frustrarea generată de rezultatele slabe obţinute în străinătate l-a îmboldit pe Igor Dodon să declare că preferințele diasporei „se află în disonanță” cu cele ale „populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova”. Curios e că în aceeaşi zi, ziarul rusesc Gazeta.ru publica o analiză a alegerilor din Moldova, inserând părerea unor experţi ruşi conform cărora voturile la secţiile din străinătate ar fi fost falsificate în favoarea Maiei Sandu.

Fireşte, întrebarea care îţi apare imediat în cap e asta: dar cum poate să producă aceste falsificări un candidat care nu are pârghiile puterii în mâini? Igor Dodon nu vorbeşte despre falsificări, dar probozeşte diaspora şi, de fapt, se detaşează de ea. E ciudat să auzi asemenea vorbe din gura unui preşedinte care în mod normal trebuie să fie preşedintele tuturor şi să-şi asume toate preferinţele alegătorilor, nu să-i facă pe cei care muncesc acasă mai frumoşi şi mai buni.

Păi, nu e normal ca un om care munceşte la Paris sau Verona să aibă o optică niţel diferită de a celui care a muncit toată viaţa la Bălţi sau la Dubăsari? Altceva e că cei care muncesc la Paris şi Verona nu prea îşi imaginează viitorul cu un preşedinte ca Igor Dodon, dar e dreptul lor să voteze cum vor. Igor Dodon îşi dă seama pesemne că şi cei din diaspora sunt cetăţeni moldoveni, că nu li se poate reproşa faptul că au plecat din Moldova, de vreme ce Moldova nu le oferea condiţii normale pentru viaţă. Îşi dă seama oare? Cam asta e situaţia şi, criticând diaspora, Dodon nu prea mai poate miza pe sprijinul ei încă multă vreme.

Oponentul lui Dodon, Maia Sandu pare şi ea nemulţumită de voturile transnistrenilor. Cel puţin, colega sa Olesea Stamate a vorbit despre mită şi transport ilegal de alegători şi chiar vrea să ceară anularea voturilor transnistrenilor. Şi aici lucrurile mi se par simple şi clare. Dacă există falsificări cu adevărat, Maia Sandu are dreptul să ceară anularea voturilor transnistrenilor. Dacă nu sunt, oponenta lui Dodon nu are decât să se împace cu gândul că transnistrenii au altă opţiune sau să devină ea mai convingătoare.