Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a prelungit cu încă 30 de zile arestul la domiciliu al fostului președinte Igor Dodon, învinuit pe mai multe capete de acuzare, inclusiv de corupție și trădare de patrie. Dodon, care pledează nevinovat, a anunțat prin avocații săi că va contesta decizia, pe care o consideră neîntemeiată.
Procurorii au cerut prelungirea arestului motivând că există în continuare riscul eschivării, al ingerinței în actul de urmărire penală, de distrugere de probe și de influențare de martori din partea fostului președinte. „Am prezentat probe noi și, în opinia noastră, suficiente care confirmă actualitatea acestor riscuri”, a declarat Petru Iarmaliuc, șeful grupului de procurori care se ocupă de caz.
El a anunțat că fostului președinte urmează să-i fie înaintate noi învinuiri, dar nu a precizat care anume: „În prezent se investighează 10 componente de infracțiuni pe cauza penală de învinuire. Învinuirea urmează să fie completată pe toate aceste aspecte”.
### Vezi și... ### Procurorul din dosarul Dodon: „Se aplică arestul la domiciliu, dar nu așa cum e scris în lege”Procurorul a mai spus că Dodon a încălcat interdicția de a comunica cu persoane suspectate în dosarul în care este învinuit, în timpul aflării în arest la domiciliu. Fostul președinte ar fi comunicat pe ascuns, prin Telegram, cu persoane care au tangență cu dosarul în care este învinuit, telefonul mobil ajungând ulterior la o persoană aflată în afara țării.
„Urmează să stabilim cum a fost transmis acel telefon, ce legături are Igor Dodon cu acea persoană, pentru a documenta și a arăta comportamentul vădit al învinuitului de a distruge probele și de a crea impedimente la efectuarea urmării penale”, a precizat Petru Iarmaliuc.
Vorbindu-le jurnaliștilor în timp ce judecătorii se aflau în deliberări, Igor Dodon a lansat noi acuzații politice la adresa guvernării PAS. Fostul președinte a respins din nou acuzațiile care i se aduc spunând că e vorba de o comandă politică.
„Mi-am asumat această luptă. Sunt primul interesat ca aceste dosare să fie duse până la urmă și o să-mi demonstrez în instanță nevinovăția, pe toate capetele de acuzare”, a spus Dodon.
În opinia lui, procurorii nu au prezentat probe noi și argumente suplimentare care să justifice arestul la domiciliu. „Ei se tem, pentru că imediat ce ies din arestul la domiciliu, o să merg prin țară, în fiecare raion, ca să discut cu oamenii. Ei se tem de asta pentru că oamenii o să vină apoi la Chișinău cu mine”, a explicat fostul președinte.
Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai și este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Asta după ce procurorii anticorupție au efectuat percheziții în mai multe imobile deținute de Dodon și de rudele lui. În urma perchezițiilor, au fost depistate și puse sub sechestru mijloace financiare în sumă totală de peste 2 milioane lei, care ar putea fi ulterior confiscate.
### Vezi și... ### Igor Dodon ajunge pe banca acuzaților în dosarul „Energocom”Igor Dodon este cercetat penal și într-un alt dosar, numit generic „Energocom”, fiind acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu în interesul unui grup criminal organizat în 2008-2009, pe când era ministru al economiei și comerțului. El ar fi eliberat atunci un aviz în baza căruia Energocom a semnat un contract de procurare a energiei electrice de la o companie din Ungaria. Asta în condițiile în care Energocom avea deja încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai mic cu aproape 30%.
Potrivit procurorilor, statul ar fi fost prejudiciat în acest caz cu peste 123 milioane de lei, echivalentul a circa 12 milioane de dolari, banii fiind transferați pe contul unei companii offshore. Procurorii au anunțat pe 9 august că au finalizat urmărirea penală în privința ex-președintelui în acest dosar și l-au trimis în judecată. Și în acest caz, Igor Dodon pledează nevinovat și susține că este vorba de justiție televizată.