Dodon şi energia electrică, Sandu şi gazele naturale…

Realitatea (pre-electorală), analizată cu amănuntul de scriitorul Iulian Ciocan.

Your browser doesn’t support HTML5

Dodon şi energia electrică, Sandu şi gazele naturale…

În fond, campania electorală a început, stimaţi ascultători. PSRM şi Igor Dodon au făcut un proiect de lege potrivit căruia statul ar trebui să plătească facturile de energie electrică ale” consumatorilor casnici” pe vremea stării de urgenţă. Iar peste câteva zile a ieşit la rampă preşedinta Maia Sandu. Ea a trimis în Parlament un proiect de lege care va permite reducerea tarifelor la gazele naturale prin eliminarea unor cheltuieli nejustificate în valoare de 150 de milioane de lei. Vor fi excluse cheltuielile de amortizare, care s-au format ca urmare a reevaluării activelor.

### Vezi și... ### Inițiativă legislativă a președintei pentru reducerea tarifului la gaze

Să constatăm din capul locului un fapt evident. Aceste ajutoare, ca şi alte reduceri de tarife sau indemnizaţii, nu sunt în măsură să învingă sărăcia moldovenească endemică. Când spun „sărăcie endemică”, nu mă refer numai la oamenii străzii sau la cetăţenii care trăiesc cu 2 dolari pe zi. Mă refer la zeci de mii de oameni cu job, oameni care muncesc toată viaţa fără prea mari perspective şi care, pierzând jobul, nu s-ar descurca decât vreo 2-3 luni. Aşa-numita clasă de mijloc luptă aici ani de zile pentru a se menţine pe linia de plutire şi nu prea reuşeşte să pună deoparte mulţi bani. Sărăcia e o noţiune mult mai largă decât aceea pe care o vehiculează cinovnicii moldoveni. Dacă ai un telefon mobil sofisticat sau un frigider nou, nu ai scăpat neapărat de sărăcie. Aici, în RM, sărăcia îţi suflă în ceafă la fiecare colţ, în ciuda existenţei unei pături a oamenilor-de-curând-îmbogăţiţi.

### Vezi și... ### Ce șanse ar avea măsurile sociale dorite de Igor Dodon

Deunăzi, Vladimir Putin a declarat că ideea naţională în Rusia e îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor şi a precizat că e vorba de toţi cetăţenii, indiferent de locul lor de trai. Că Rusia e plină şi ea de sărăcie ca maidanezul de purici e limpede, dar e de remarcat că bunăstarea cetăţenilor începe a concura geopolitica şi măreţia statului rus. Dar moldovenii ce idee naţională au? Guvernanţii noştri au formulat-o răspicat în cei 30 de ani de independenţă? Există ideea asta naţională care să-i unească pe toţi moldovenii, care să ne facă să muncim cot la cot cu acribie şi care să ne scoată din sărăcie?