Doi americani și un danez au câștigat Nobelul pentru chimie pentru un nou model de relații chimice

Premiul Nobel pentru chimie

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat pe 5 octombrie unui trio de chimiști din Statele Unite și Danemarca care au pus bazele unei forme mai funcționale a chimiei.

Americanii Carolyn Bertozzi și Barry Sharpless, împreună cu danezul Morten Meldal, au fost recompensați pentru dezvoltarea unei modalități de „a fixa moleculele între ele", a declarat juriul. Acesta este al doilea Nobel pentru Sharpless, în vârstă de 81 de ani, care a mai câștigat premiul pentru chimie în 2001.

Hans Ellegren, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Științe, a anunțat câștigătorii la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia. Săptămâna dedicată anunțării premiilor Nobel a început pe 3 octombrie cu premiul pentru medicină, care onorează un om de știință care a dezvăluit secretele ADN-ului omului de Neanderthal.

Trei oameni de știință au primit împreună premiul în fizică la 4 octombrie pentru că au demonstrat că particulele minuscule pot păstra o legătură între ele chiar și atunci când sunt separate.

Pe 6 și 7 octombrie, Academia va anunța laureații pentru literatură și, respectiv, pentru pace. În cele din urmă, premiul pentru economie va fi anunțat pe 10 octombrie. Premiile vor fi decernate pe 10 decembrie, la comemorarea morții lui Alfred Nobel.