Informația a fost comunicată de președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, la ședința legislativului din 11 iulie.
Cei doi bărbați se află, în prezent, în custodia Poliției, a confirmat pentru Europa Liberă șefa secției comunicare și protocol a Inspectoratului General de Poliție, Diana Fetco.
Deputatul Carp a mai spus că luni, 15 iulie, cazul va fi discutat la o ședință comună a comisiei conduse de el, a comisiei juridice și a reprezentanților instituțiilor de drept, pentru că „persoana care a fost omorâtă a fost cu antecedente penal, dar se afla în libertate din cauza deciziei unui judecător”.
Omorul a avut loc la miezul zilei de miercuri, 10 iunie. Victima se afla la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei, când o persoană cu fața acoperită, care se deplasa cu o trotinetă electrică, a tras șapte focuri în capul și spatele bărbatului, după care a fugit de la locul crimei.
- Te-ar putea interesa și: Un bărbat a fost împușcat mortal pe o stradă din Chișinău. Poliția este în căutarea suspectului
La această etapă, polițiștii examinează versiunea unei „reglări de conturi între grupări” sau a „lichidării intenționate” a bărbatului pentru a-l împiedica să dea declarații într-un dosar penal.
Victima este un bărbat de 41 de ani, de origine turcă, care își desfășura activitatea criminală preponderent în Marea Britanie.
Anterior, autoritățile britanice l-au anunțat în căutare pe canalele Interpol pentru că avea de executat 21,5 ani de închisoare pentru deținerea armelor de foc și muniții și comiterea altor fapte ilegale. El mai era investigat pentru contrabandă și comercializare a heroinei.
Procuratura Generală a anunțat că a fost deschis un dosar penal pe fapta unui „omor comis cu deosebită cruzime”. Potrivit procurorilor, victima se afla în R. Moldova din 2022, iar britanicii au solicitat extrădarea lui de patru ori. Aceste cereri sunt examinate, din 2023, în instanța de judecată, fără a fi luată o decizie finală.
Tot în 2022, bărbatul a fost reținut, dar imediat după asta a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM). La scurt timp, cererea a fost respinsă, dar solicitantul a contestat decizia IGM în instanță.
Pentru că în R. Moldova nu este permisă extrădarea persoanelor cărora li s-a acordat dreptul de azil, el nu putea fi predat britanicilor până la o decizie definitivă a instanței privind azilul.
„În urma unor multiple peregrinări a cazului de la judecătoria de fond (Judecătoria Chișinău sediul Râșcani) la Curtea de Apel, hotărârea pe fondul cauzei și anume menținerea Deciziei IGM, a fost luată abia peste doi ani, la data de 03 iulie 2024”, au precizat procurorii.
Procuratura Generală a mai transmis că „tergiversarea” cererii de azil nu a permis ca bărbatul să fie plasat în arest. Procurorii susțin că au informat, pe 3 aprilie 2024, Consiliul Superior al Magistraturii, dar adresarea lor a fost respinsă la sfârșitul lunii mai.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te