Doi funcționari din Parlament și Poliția de Frontieră, reținuți de procurori. Sunt bănuiți de trădare de patrie și complot

Momentul reținerii de către angajații PCCOCS și SIS a unui bănuit.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat miercuri, 31 iulie, că a reținut doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră, în urma perchezițiilor desfășurate în dimineața zilei de miercuri, 31 iulie.

Ei sunt bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova.

Potrivit procurorilor, faptele au avut loc începând cu anul 2023. Unul din funcționarii reținuți este bănuit pentru trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului unei ambasade informații pentru a fi folosite în „dauna intereselor R. Moldova”.

PCCOCS nu precizează despre ce anume ambasadă ar fi vorba și cine ar fi angajatul acesteia.

Cel de-al doilea funcționar este bănuit de complot împotriva R. Moldova și că ar fi acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. „Astfel, funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova”, se spune în comuicatul oficial, fără alte precizări.

Procurorii afirmă că în urma acțiunilor procesual-penale, ambii funcționari au fost reținuți pentru 72 de ore.

Într-un interviu acordat portalului Newsmaker, premierul Dorin Recean a spus că se observă o „creștere a intensității lucrului anume în acest domeniu”.

„De fapt, este o reflecție a faptului că astăzi suntem sub acest atac hibrid. Trebuie să ne asigurăm că noi ne protejăm de eventualele riscuri care să afecteze securitatea țării”, a spus prim-ministrul.

În dimineața zilei de miercuri, 31 iulie, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii PCCOCS au descins cu percheziții în Parlament.

Sursele Europei Libere din cadrul SIS spun că investigațiile au loc într-un dosar de spionaj și l-ar viza pe șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă.

Mai exact, interlocutorii afirmă că oficialul ar fi fost prins în flagrant, transmițând informații unor angajați ai ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Este al doilea caz în care autoritățile anunță că investighează acțiuni de spionaj, după ce în iunie, jurnaliștii de investigație au publicat informații potrivit cărora fostul șef al Marelui Stat Major Igor Gorgan ar fi raportat în mod regulat Rusiei despre situația politică internă din R. Moldova și ar fi transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care ar fi cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele armate ucrainene.

Procuratura pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale a deschis o cauză penală privind transmiterea datelor ce țin de sistemul național de apărare. Gorgan, care respinge toate acuzațiile, este cercetat în libertate.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te