Ce doi oficiali suedezi au purtat discuții cu ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, și au semnat un „document de intenții” privind colaborarea între instituțiile apărării din cele două țări.
Ministrul moldovean a declarat că documentul va consolida dialogul bilateral, inclusiv la capitolul „instruire și expertiză în contracararea amenințărilor hibride și sporirea rezilienței naționale”.
Asistența pe care Suedia o oferă pentru consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova și „aspecte ale cooperării bilaterale de peste două decenii” au fost discutate „îndeaproape” cu cei doi oficiali, a scris Nosatîi, într-un mesaj pe rețele.
Ministrul moldovean a mulțumit pentru „susținerea Guvernului suedez în promovarea obiectivelor de dezvoltare a țării noastre, proiectelor și inițiativelor pe domeniul apărării în cadrul organizațiilor internaționale, implementarea Rezoluției 1325 a ONU privind femeile, pacea şi securitatea, precum și a proiectelor în cadrul Programului complex în domeniul armelor de calibru mic și armament ușor (SALW)”.
În ajun, șefii apărării suedeze s-au aflat în vizită la București, unde au avut o întrevedere cu ministrul român al Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. Un subiect separat pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pentru Republica Moldova. Angel Tîlvăr a subliniat „importanța consolidării rezilienței” Republicii Moldova, în contextul amenințărilor la adresa securității, potrivit ministerului român al apărării.
Printre temele discutate de miniștrii suedezi la București s-au aflat situația de securitate de la Marea Negră și Marea Baltică pe fondul războiului din Ucraina, cooperarea în cadrul NATO și participarea la misiunile și operațiile sub egida UE.
Suedia este ultimul stat care a aderat la Alianța Nord-Atlantică (al 32-lea la număr) în martie 2024, pe fondul războiului din Ucraina, după 200 de ani de neutralitate militară.
Delegația SUA și exercițiile „Scutul de Foc - 2024”
Vizita miniștrilor apărării și apărării civile din Suedia are loc în timp ce la Chișinău se află o delegație militară americană, condusă de comandantul Gărzii Naționale a Carolinei de Nord, generalul-maior Marvin T. Hunt.
La întrevederea pe oficialul militar american a avut-o cu ministrul Anatolie Nosatîi s-a discutat despre asistența oferită în contextul consolidării capacităților de apărare ale Republicii Moldova.
Generalul-maior Marvin T. Hunt va vizita și exercițiile militare „Scutul de Foc - 2024”, desfășurate în perioada 5 - 23 august, la care participă militari moldoveni, români și americani. Antrenamentele ar avea ca obiectiv dezvoltarea capabilităților operaționale și creșterea interoperabilității efectivului participant. La exercițiu sunt folosite unități de tehnică militară și sisteme de artilerie din dotarea Armatei Naționale.
Un comunicat al ministerului moldovean al apărării mai precizează că vizita oficială a delegației americane, din perioada 19-21 august, este parte a planului de activitate al Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2024.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te