Doina Bordeianu: „Un du-te-vino continuu care face parte din farmecul perioadei electorale”

Doina Bordeianu, directoarea Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral

Rubrica „Jurnal săptămânal” la Europa Liberă.

Doina Bordeianu: Născută pe 3 septembrie 1983 în or. Dondușeni. Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, unde a obținut și titlul de doctor în științe politice în anul 2010. Cu o experiență de 14 ani în managementul proceselor electorale, educație civică și electorală, instruire, comunicare, democrație participativă, este în prezent directoarea Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, instituție creată de Comisia Electorală Centrală. Din 2015 este lectoră la Universitatea de Stat din Moldova în cadrul programului de master „Management politic și electoral”. Desfășoară programe de instruire și oferă consultanță electorală în Moldova și în străinătate în cadrul proiectelor implementate de PNUD, Consiliul Europei, OSCE și IFES. Este directoarea Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.

Luni

În weekend mi-am permis luxul de a nu lucra... În perioada electorală acesta chiar este un lux. Am fost sa vizităm părinții și copiii.

Prima jumătate a zilei am dedicat-o ședințelor de planificare. Prima – la Comisia Electorală Centrală, iar cea de-a doua – cu colegii și colegele de la Centrul de Instruire. Se așteaptă o săptămână plină de activități, de aceea e important ca fiecare membru al echipei să știe exact ce are de făcut.

Între tot felul de chestii administrative și organizatorice, îmi fac timp să mă documentez pentru emisiunea la care am fost invitată să vorbesc despre Participarea tinerilor la procesele electorale. Este un subiect actual în condițiile în care se obișnuiește să se dea vina pe tineri că sunt pasivi. Ei bine, statisticile obținute ca urmare a alegerilor trecute arată că situația nu este atât de dramatică și mă bucur, că în intervențiile altor invitați, accentele s-au schimbat deja comparativ cu perioada similară a anului trecut. În mod cert, educația electorală poate fi desfășurată la orice vârstă, dar pentru un impact pe termen lung trebuie începută în copilărie. Aceasta este abordarea noastră și cu această idee noi vom continua să desfășurăm activități în grădinițe, școli, colegii și universități.

Marți

Sunt 13 ani de când am făcut cunoștință cu soțul meu. Exact 6 luni mai târziu eram în fața ofițerului de la starea civilă și spuneam „da”. Căsătoria chiar este o loterie, iar noi suntem fericiți că am extras biletul câștigător. Cu gândul acesta pornesc la birou. Din păcate perioada electorală nu lasă loc pentru emoții așa că mă concentrez pe prioritățile din agendă.

Azi particip la un Atelier cu și pentru tineri despre obstacolele și soluțiile în participarea lor în procesul electoral. Interesant cum, fără aranjamente voite, coincid tematic evenimentele – săptămâna trecută am discutat în cadrul unor evenimente distincte, cu organizatori diferiți, despre discursul de ură și violența în alegeri, iar săptămâna aceasta se pare că e dedicată tinerilor. A fost o discuție productivă în care am vorbit despre impactul inițiativelor de educație electorală implementate de CICDE în instituțiile de învățământ. Este important să înțelegem cum se văd lucrurile din perspectiva beneficiarilor și mă bucur că proiectele noastre rezonează cu tinerii.

Ajung acasă târziu. Soțul reușește să mă surprindă cu un desert răcoros și un pahar de vin. Discutăm mult, renunțăm la cartea de pe noptiera fiecăruia pentru a lectura ceva împreună.

Miercuri

Ceasul biologic îmi dă de știre că e dimineața, dar ochii refuză să se deschidă. Se simte că e mijlocul perioadei electorale când rutina de dimineață a trecut în regim de pilot automat. În drum spre serviciu îmi organizez listuța cu chestii de făcut pe parcursul zilei.

Odată ajunsă la birou, deschid pagina Comisiei Electorale Centrale pentru a verifica ultimele hotărâri adoptate, comunicate de presă emise și pentru a mă asigura că sunt la curent cu noutățile și activitățile autorității electorale. Săptămâna viitoare se vor desfășura instruirile funcționarilor electorali din birourile electorale ale secțiilor de votare și suntem în plin proces de organizare logistică și pregătire a materialelor. Este vital ca fiecare funcționar electoral să știe exact ce are de făcut și cum să gestioneze anumite situații de criză. Orele fug între emailuri, ședințe și coordonări.

Seara facem o evaluare preliminară a executării bugetului alocat pentru instruirile funcționarilor electorali. O planificare corectă este esențială desigur, dar monitorizarea pe parcurs nu este mai puțin importantă, mai ales că este vorba de bani publici.

În drum spre casă vorbesc cu părinții și copiii. La auzul vocilor zglobii ale celor mici, realizez cât de tare îmi lipsește comunicarea cu ei. Simt nevoia de liniște și mergem la o plimbare în parc înainte de culcare. Sunt plăcute promenadele vara la nouă seara, mai ales după o zi de lucru la calculator.

Joi

Prima cafea o beau la birou cu colegii. Dacă stau să mă gândesc, la CICDE cafeaua sau ceaiul de dimineață reprezintă un instrument de socializare, de planificare, de creativitate – momente prin care se consolidează echipa.

Astăzi am un interviu programat în cadrul evaluării Programului de țară PNUD în Republica Moldova. Evaluatorii sunt interesați de exemple concrete, așa că apelez la colege și fac uz de memoria instituțională pentru a nu omite nimic important. Concluzia în urma discuției - cu PNUD chiar avem o colaborare bună și multe lucruri/ inovații nu ar fi avut loc fără suportul lor și al altor parteneri care ne ajută să fim mai buni.

Pe hol, lucrul fierbe, vin reprezentanți din toate circumscripțiile să ridice documentația de la Comisia Electorală Centrală, iar de la noi manuale și alte materiale didactice. Un du-te-vino continuu care face parte din farmecul perioadei electorale.

Acasă e bine și liniște. De obicei ne place să gătim împreună și să experimentăm rețete noi, dar în ultimul timp, soțul e cel care mă uimește cu bunătăți.

Vineri

De dimineață am o întrevedere cu observatorii ENEMO. Le povestesc tot ce facem pentru a instrui funcționarii electorali, dar și ce activități de educare am programat pentru alegători în această perioadă. Aflu că unul dintre interlocutorii mei este din Albania și mă simt puțin nostalgică după această țară în care am avut mai multe activități în ultimii ani.

La amiază particip la o conferință, după care fug împreună cu colegii la ARTICO unde instruim membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare care urmează să înceapă activitatea săptămâna viitoare. Formatorii sunt portavoce și fața Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cei/ cele cu care interacționează funcționarii și care au menirea de a transmite nu doar cunoștințe, dar și de a forma competențe și atitudini. Tocmai de aceea investim în formatorii noștri în perioada electorală, dar și între alegeri. Ei fac parte din familia noastră lărgită.

Aici se încheie jurnalul săptămânal, dar nu și săptămâna - instruirea formatorilor va continua și sâmbătă, așa că weekendul se amână pentru o altă dată.