Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice sau Convenția de la Istanbul este o unealtă care ar veni să prevină violența, să protejeze victimele, și să pedepsească abuzatorii.
Într-un interviu acordat Valentinei Ursu, președinta Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, Doina Gherman, îndeamnă guvernul Ion Chicu să aprobe la următoarea şedinţă Convenţia de la Istanbul, pentru ca legislativul să ratifice documentul până la sfârşitul anului.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Convenția de la Istanbul. E un document important, este primul document juridic la nivel înalt ce prevede o abordare unitară pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și violenței domestice, inclusiv prin urmărirea penală a autorilor acestui tip de infracțiuni, de crime. De ce nu se grăbesc deputații să voteze acest document?
Doina Gherman: „Cu mare regret, epopeea nefericită cu Convenția de la
În acordul ACUM-PSRM, aceasta era o prioritate... cu schimbarea guvernului cumva acest subiect a fost lăsat.
Istanbul, de fapt, a luat o întorsătură ciudată de tot. În acordul ACUM-PSRM, aceasta era o prioritate în domeniul drepturilor omului; pentru Guvernul Sandu aceasta era inclusiv o prioritate, iar cu schimbarea guvernului cumva acest subiect a fost lăsat. Noi cu deputații din fracțiunea PAS am depus pe 26 noiembrie un demers către președinta parlamentului cu solicitarea de a pune pe agenda parlamentară până la data de 10 decembrie, când se marchează Ziua drepturilor omului, ratificarea Convenției de la Istanbul.
Cu mare părere de rău trebuie să spun că nu am primit până azi niciun răspuns în acest sens.”
Europa Liberă: Dar eu nu cred că cineva nu este interesat să nu fie ratificat acest document.
Doina Gherman: „Se pare că da, se pare că socialiștii s-au răzgândit.”
Europa Liberă: De ce să se răzgândească? E un fenomen grav care afectează multe familii din R. Moldova, mai ales în mediul rural se constată că situația a ajuns să fie una deplorabilă.
Femeia are frică, are rușine și, cel mai grav, nu are încredere în autoritățile noastre.”
Doina Gherman: „Absolut! Fiecare a patra femeie din mediul urban și fiecare a treia din mediul rural a trecut printr-o formă de violență pe parcursul întregii vieți. Și astea sunt doar date raportate, pentru că, din păcate, avem foarte multe cazuri neraportate. Și de ce nu se face acest lucru? Pentru că femeia are frică, are rușine și, cel mai grav, nu are încredere în autoritățile noastre.”
Europa Liberă: De ce s-ar fi răzgândit socialiștii?
Doina Gherman: „S-au întâmplat niște lucruri halucinante, pentru că declarațiile prim-ministrului în data de 9 decembrie erau pozitive. Deci a ieșit și a zis: „Sunt foarte multe probleme importante pe ordinea de zi din această miercuri, dar cea mai importantă pentru noi este totuși ratificarea și aprobarea proiectului convenției”. Însă peste o zi se exclude pur și simplu de pe ordinea de zi. Noi bănuim că s-a intervenit…”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: De ce s-a intervenit, cine ar avea interese să intervină în defavoarea ratificării?
Doina Gherman: „Este evident că vine din partea Partidului Socialiștilor, este clar, pentru că dna Dumbrăveanu, care a depus eforturi pentru…”
Europa Liberă: Ministra sănătății, familiei și protecției sociale...
Doina Gherman: „Exact… În plenul parlamentului, pe data de 5, pe 6 decembrie a declarat public că, până la finele anului curent, noi vom ratifica această convenție și își asumă acest angajament integral. Dumneaei a făcut eforturi enorme pentru a avansa. Deci, eu nu cred că oamenii pur și simplu au ieșit și au făcut așa declarații iresponsabile. Chiar se avansa și chiar se dorea acest lucru. Acum, noi bănuim că s-a intervenit și asta vine inclusiv de la președinție pentru a stopa procesul.”
Europa Liberă: Acum doi ani, R. Moldova a semnat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul, alături de alte 45 de state membre. Ar fi o pată pe imaginea R. Moldova, mai cu seamă că premierul Chicu urmează să meargă la Strasbourg, unde va avea și o întrevedere cu secretarul general. Pe lângă reforma justiției, probabil ar trebui să fie pus în discuție și acest subiect?
Doina Gherman: „Exact! La fel de prioritară ca reforma justiției în domeniul drepturilor omului prioritatea zero este ratificarea Convenției de la Istanbul. 34 de state deja au ratificat-o. În 2017 a fost semnată, dar cu semnarea cumva statul doar dorește să accepte această convenție. Este o intenție, dar anume ratificarea face ca statul să își ia pe deplin angajamentul în asumarea acestei convenții.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Poate discutați prea puțin cu colegii Dvs., altădată parteneri de majoritate parlamentară, cu socialiștii? Poate e lipsă de comunicare?
Doina Gherman: „Noi am încercat cumva și pe culoarele parlamentului de a ne schimba cu opiniile vizavi de ratificare. Trebuie să recunosc că în atâta timp cât eram în această coaliție ei nu ziceau nici „da”, nici „nu”, cumva de la sine era o prioritate pentru noi. Acum am auzit voci care spun că nu neapărat vor susține și ei sunt împotriva ratificării.”
Europa Liberă: De ce nu discutați cu democrații, că ați putea să adunați suficiente voturi?
Doina Gherman: „Da, ar fi o opțiune, pentru că cunoaștem foarte mulți exponenți ai Partidului Democrat, care au muncit pentru a fi semnată această convenție, respectiv ei își doresc…”
Europa Liberă: Tocmai pe timpul guvernării lor a fost semnată convenția.
Dl prim-ministru a anunțat dezbateri publice, pentru că ar fi unele rezerve și propuneri la această inițiativă.
Doina Gherman: „Cu atât mai mult că avem reprezentanta președinției Comisiei politice externe de la PD, avem președinta Comisiei protecție socială de la PD și, respectiv, dacă ar fi voință politică, noi am ratifica. Problema este că de la guvern acest proiect trebuie să fie aprobat și trimis către parlament. Doar la modul practic nu pot să-mi dau seama când vom reuși, pentru că urmează să avem ultimele ședințe în plen.
Deci, ei trebuie să reușească, dar dl prim-ministru a anunțat dezbateri publice, pentru că ar fi unele rezerve și propuneri la această inițiativă. Chiar vreau să văd în ce ar consta aceste dezbateri publice, deoarece cifrele vorbesc de la sine, statistica arată foarte clar că este o realitate terifiantă. Nu înțeleg ce poți să mai dezbați public referitor la acest subiect. Chiar aș vrea să văd care va fi evenimentul, deocamdată nu a fost anunțat.”
Europa Liberă: R. Moldova oricum are restanțe în raport cu organismele europene, dacă nu bifează că ratifică și această convenție, le va fi mult mai greu guvernanților să discute cu partenerii externi.
Doina Gherman: „Absolut. Am fost la Strasbourg, la APCE, unde am discutat raportul pe R. Moldova și în raport este foarte clar stipulat, deci coraportorii APCE au încurajat președintele R. Moldova, care a declarat la întrevederea cu ei aici că va susține ratificarea. La fel și de la tribuna ONU, dl președinte și-a luat acest angajament. Acum îmi vine greu să înțeleg cum va explica neratificarea.”
Europa Liberă: Dacă autoritățile naționale au fost antrenate într-un proces complex de racordare a legislației naționale, astfel încât odată cu ratificarea Convenției de la Istanbul să fie asigurată funcționalitatea și buna implementare a prevederilor acesteia, poate angajamentele sperie pe cineva?
Doina Gherman: „În luna iunie a fost creat un grup interministerial, format din reprezentanți a patru ministere: Ministerul Justiției, Ministerul de Interne, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Deci s-a lucrat intens la alinierea cadrului legislativ existent cu prevederile convenției.”
Evident, se blochează procesul de ratificare a convenției.”
Europa Liberă: Ce angajamente își ia R. Moldova, dacă ratifică această convenție?
Doina Gherman: „Deci, dl Nagacevschi, la un eveniment public la data de 3 decembrie a declarat că el a examinat minuțios convenția și nu există neconcordanțe cu Constituția țării, respectiv din punct de vedere juridic a fost ajustat cadrul legislativ întocmai. Acum mi-e greu să spun care este problema și în ce constă împiedicarea, pentru că, evident, se blochează procesul de ratificare a convenției.”