Dojdi TV își reia parțial emisiunile în Letonia

RUSSIA -- A view shows a logo in the office of the media outlet TV Rain (Dozhd) in Moscow, September 2, 2021

Postul independent rus de televiziune Dojdi (Ploaia), nevoit să-și suspende transmisiunile în martie pe fondul presiunilor legate de acoperirea invaziei ruse din Ucrainei, a anunțat că reîncepe să transmită unele emisiuni din Letonia.

Natalia Sindeieva, directoarea generală și proprietara Dojdi TV, a declarat pe 18 iulie că postul își repornește emisiunile de seară online și alte câteva programe.

Sindeieva a adăugat că relansarea „mare, serioasă” a întregului canal de televiziune este planificată pentru toamna acestui an, când noul studio va complet echipat și mobilat.

Consiliul Național pentru Media Electronică din Letonia anunțase încă de la începutul lunii iunie că a acordat o licență postului Dojdi.

În martie, la scurt timp după ce Rusia și-a lansat invazia neprovocată în Ucrainei, Natalia Sindeieva anunța suspendarea programelor pentru o perioadă de timp indefinită ca urmare a „noilor condiții”.

Anunțul din 3 martie al Nataliei Sindeieva venea la o zi după ce editorul-șef al televizunii Dojdi, Tihon Dziadko, anunțase că el și alți câțiva colegi jurnaliști au părăsit Rusia temându-se pentru siguranța lor.

Site-ul televiziunii „Dojdi” a fost blocat în Rusia la 1 martie, la cererea Procuraturii Generale.

Rusia și-a înăsprit și mai mult controlul asupra mas-media după lansarea invaziei în Ucraina pe 24 februarie.

Președintele Vladimir Putin a semnat în martie o lege care pedepsește cu până la 15 ani închisoare „răspândirea intenționată de știri false” despre armata rusă.

### Vezi și... ### Rusia: Orice persoană care primește bani din străinătate este un potențial „agent străin”

Autoritatea de reglementare a mass-media Roskomnadzor a interzis instituțiilor de presă să numească agresiunea militară a Rusie în Ucraina război sau invazie, cerând fie numită „operațiune militară specială”. Această restricție se aplică și instituțiilor media sau corespondenților străini, care relatează din Rusia.

Înainte de începere războiului, în baza controversatei legi a „agenților străini”, autoritățile ruse au blocat unele platforme social media, inclusiv site-urile web ale serviciilor companiei noastre media, Europa Liberă/Libertatea în rusă, kazahă, turkmenă și tadjikă, precum și Current Time, Voice Americii și Deustche Welle.

În primele săptămâni după lansarea invaziei din Ucraina, mai multe companii media internaționale de renume și-au suspendat operațiunile în Rusa, inclusiv BBC, CNN, Bloomberg, CBS, și posturile publice germane ARD și ZDF. Între timp, BBC și ARD și-au redeschis birourile.