Doliu în orașul natal al lui Zelenski, după un atac cu rachete rusești

Blocul de locuințe din Krivoi Rog lovit de rachetele rusești, 13 iunie 2023

O rachetă rusă a lovit peste noapte o clădire de apartamente cu cinci etaje în orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenskiy, Krivoi Rog.

Au murit cel puțin 10 persoane și rănind zeci, în contextul în care, potrivit unor rapoarte, armata ucraineană a câștigat teren după ce a lansat contraofensiva mult așteptată.

Administrația orașului din regiunea Dnipropetrovsk a declarat o zi de doliu pentru victime.

Rusia a atacat cu rachete orașul Krivoi Rog, distrugând case și ucigând civili

„Până la ora 13.00, au murit zece persoane, una se afla încă sub dărâmături, 28 sunt rănite, dintre care 12 se află în spitalele din oraș în stare moderată, gravă și foarte gravă. La Krivoi Rog a fost anunțată o zi de doliu pentru mâine", a declarat primarul orașului, Oleksandr Vilkul, pe Telegram, la 13 iunie. El a precizat că rachetele rusești au lovit doar obiective civile și de infrastructură. „Cele șase rachete nu au lovit niciun obiectiv militar - au lovit un bloc de locuințe și un depozit”.

Volodimir Zelenski a condamnat atacul, spunând pe Telegram că „teroriștii nu vor fi niciodată iertați”. „Tot mai multe rachete teroriste, ucigașii ruși își continuă războiul împotriva clădirilor rezidențiale, a orașelor obișnuite și a oamenilor", a scris Zelenskiy.

A fost declarată o alertă de raid aerian pentru cea mai mare parte a Ucrainei. Administrația militară a Kievului, capitala Ucrainei, a spus că și a fost vizat de atacuri cu rachete, dar toate au fost doborâte. Nu au fost înregistrate victime în Kiev.

Separat, sistemul de apărare aeriană al Ucrainei a declarat că a reușit să doboare 10 din cele 15 rachete rusești lansate, precum și o dronă de fabricație iraniană în timpul atacului.

Cel mai recent val de lovituri rusești a avut loc în timp ce contraofensiva mult anticipată a Ucrainei a părut să capete avânt, armata afirmând că șapte așezări au fost eliberate în regiunile de sud și est ale țării și că au fost făcute noi progrese în Bakhmut, pe fondul unor lupte grele.

În zona Bahmut, orașul Donețk care a fost teatrul celei mai lungi și mai brutale bătălii din război de până acum, forțele ucrainene au desfășurat atât acțiuni defensive, cât și ofensive în ultimele 24 de ore, a declarat la 13 iunie comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.