Doliu și acuzații în Rusia, după ce zeci de soldați au murit în atacul de la Makiivka

Echipele de salvatori caută supraviețuitori sau cadavrele militarilor ruși printre ruinele școlii profesionale din orașul ucrainean Makiivka, localitate controlată de Moscova, la est de Donețk, pe 3 ianuarie.

În ajunul Anului Nou, în jurul miezului nopții, clădirea a fost lovită de rachete HIMARS lansate de forțele ucrainene care, potrivit Ministerului rus al Apărării, au ucis 89 de soldați. Unele surse rusești au afirmat că au murit „sute” de oameni, iar Kievul susține că în jur de cinci sute de soldați ruși au murit sau au fost răniți de atac.
 

Soția unui soldat din Samara cazat în școala profesională din Makiivka a declarat pentru RFE/RL că soțul ei a supraviețuit pentru că se afla departe de clădire în momentul atacului, dar că din cei aproximativ 400 de soldați staționați acolo, „cei mai mulți au murit”.

 

Această fotografie de arhivă din 20 noiembrie 2022 arată clădirea cu trei etaje într-o suburbie din vestul orașului Makiyivka.

Soția unui alt soldat a reprodus la  RFE/RL descrierea înfricoșătoare făcută de soțul ei care a „supraviețuit în mod miraculos” fugind din clădire după ce prima dintre cele patru rachete și-a lovit ținta. Ministerul rus al Apărării spune că patru rachete au lovit clădirea, iar alte două au fost interceptate și doborâte. 

Fotografie de arhivă a colegiului Makiivka, ținta atacului ucrainean cu rachete.

Conducerea militară a Rusiei i-a acuzat pe soldații înșiși că și-au divulgat locația prin „utilizarea masivă a telefoanelor mobile de către personalul militar, sfidând interdicțiile”. Cu toate acestea, soția unui soldat care a fost cazat în clădire a declarat pentru agenția de presă rusă Vajnie Istorii că localnicii i-ar fi otrăvit pe militari în timpul petrecut în Makiivka și că este posibil ca localnicii să fi divulgat locul serviciilor secrete ucrainene.

 

Unii observatori ruși au remarcat că marea concentrație de soldați era încartiruită fără sisteme defensive antiaeriene la doar 11 kilometri de linia frontului din jurul localității Avdiivka, în raza de acțiune a diferitelor sisteme de artilerie. Semion Pegov, un corespondent de război pro-Kremlin, a declarat pe Telegram că faptul că liderii militari ruși dau vina pe soldații morți „pare o încercare fățișă de a scăpa de răspundere".
 

Mulți dintre soldații uciși în clădire erau din regiunea Samara din sud-vestul Rusiei.  
 

Pe 3 ianuarie, la Samara a avut loc o slujbă de pomenire în memoria soldaților uciși în atacul de la Makiivka.

Soldații trag o salvă de adio în timpul serviciului memorial din Samara.

Atacul de la Makiivka este cea mai mare pierdere de război recunoscută de Moscova de când a lansat invazia din 2022 în Ucraina. 

Fotografiile făcute după un devastator atac al artileriei ucrainene cu rachete HIMARS asupra unui complex unde se adăposteau trupe rusești arată o clădire în ruine și un oraș din Rusia în doliu.