Plaforma ziare.com informează despre deplasarea președintelui Republicii Moldova Maia Sandu la Kiev, în prima sa vizită oficială peste hotare de la preluarea mandatului. Știrea amintește și că Igor Dodon nu a vizitat deloc Ucraina cât a fost președinte și că la Kiev s-a vehiculat intenția de a fi declarat persona non grata. Se dau detalii de asemenea detalii despre agenda întrevederilor Maiei Sandu și despre modul inedit de deplasare a delegației oficiale: în microbuze.
A doua rezoluţie de impeachment împotriva preşedintelui Donald J. Trump este comentată de Cristian Unteanu pe blogurile Adevărul. Analistul o consideră de o gravitate fără precedent. Termenii în care este acuzat Donald Trump sunt extrem de duri: faptele sale „reprezintă o «violare a jurământului constituţional depus» şi se ridică un semn de întrebare în «capacităţile sale să servească, să protejeze şi să apere Constituţia SUA»". Unteanu mai spune spune că se simte deja „un fior de frică în rândul puterilor aliate care aud cu stupefacţie că congresmeni americani îşi acuză Preşedintele «de a fi ameninţat grav integritatea sistemului democratic interferând în tranziţia paşnică a puterii şi a pus în pericol coordonarea cu guvernul. A trădat astfel încrederea pusă în el ca Preşedinte»".
Comentatorii din presa românească nu sunt neapărat pe aceeași poziție în ce privește suspendarea accesului lui Donald Trump la conturile sale de Twitter și Facebbok. Ieri, se scria că gestul ar putea contitui un precedent periculos de cenzură din partea giganților ce dețin rețelele sociale. Ioana Ene-Dogioiu scrie la ziare.com că nu a fost un act de cenzură. Da, e vorba de dreptul la exprimare, dar acest drept este garantat doar dacă este exercitat cu bunăcredință. „Cât timp nu minți, nu calomniezi, nu instigi, fapte care desigur nu pot fi comise decât cu intenție.(...) (Or) Donald Trump s-a folosit de Twitter pentru a disemina informații false, infirmate de toți procurorii și toate instanțele din SUA care au fost sesizate cu suspiciuni de fraudă(…). Pentru că Donald Trump a instigat la violență, la insurecție, după cum îl acuză acum Congresul”.
Tot la ziare.com, Magda Grădinaru pune problema atitudinii rețelelor de socializare față de alte derapaje, precedente, ale lui Trump și nu numai. Ea aduce în discuție interpretarea dată acestui gest de cancelarul german Angela Merkel, care a considerat că „cei doi magnați social media (Twitter și Facebook) vor să ocupe locul încă vid al puterii. Procedând astfel, ei arată că sunt singurii care pot opri un lider politic, fie el un președinte al Americii”. „Condițiile de posibilitate ale populismului care capătă proporții în social media sunt încă acolo și democrațiile liberale au eșuat în a ști cum să răspundă, folosindu-se de date. Iar dacă dau puterea asta celor doi, Facebook și Twitter, înseamnă să cedeze din putere”, scrie Magda Grădinaru.
BOR a adoptat o nouă atitudine în privința vaccinării anti-COVID 19 și este lăudată de Răzvan Chiruță, de la Newsweek. După mai multe comunicate echivoce, ezitante, după ce a tolerat ieșirile excentrice (e puțin spus) ale arhiepiscopului Teodosie al Tomisului, care a boicotat în mod repetat măsurile de protecție anticoronavirus, BOR anunță că se implică în promovarea prin biserici a necesității vaccinării populației.