Donald Trump: „Au fost incercări de inducere în eroare și minciuni”

Percheziție a poliției turce în grădina consulatului Arabiei Saudite de la Istanbul, 17 octombrie 2018

Cum evolueaza poziția americana față de moartea ziaristului de origine saudită Jamal Khashoggi, aparent asasinat la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul.

La început, saudiții au spus că nu știu nimic despre cele intimplate, chiar că Khashoggi ar fi iesit din consulat, pe usa din spate.

Surse din Turcia au facut publica marți o imagine in care se pare ca unul dintre agentii sauditi, care seamana cu ziaristul, ar fi iesit intr-adevar din consulat, imbracat in hainele acestuia, pe usa din spate.

Pare ca s-a incercat vizualizarea variantei comunicate initial, ca jurnalistul ar fi parasit consulatul, dar in cele din urma s-a renuntat la ea.

Apoi a venit versiunea că moartea lui Jamal Khashoggi ar fi fost un accident, fiind urmarea unei confuntari fizice care a degenerat, la consulat.

### Vezi și... ### Moartea ziaristului saudit Jamal Khashoggi la Istanbul și Statele Unite

Și in sfirsit sauditii au ajuns la anuntul ca ziaristul ar fi fost ucis la consulat de o echipa, care insa nu avea dispozitii sa o faca si si-a depasit misiunea, incercind apoi sa acopere urmele.

Scepticismul opiniei publice internationale se mentine cu privire la toate aceste explicatii, menite sa sustina ca printul mostenitor Mohammed bin Salman, conducatorul de facto al țării nu ar fi avut nici un amestec si nu ar fi stiut.

Nu doar saudiților le-ar plăcea să creadă asta, ci și celor care si-au pus sperante in printul mostenitor si reformele pe care acesta le-a initiat, intr-o tara ultra-conservatoare, precum si planurile sale de expansiune economica, dincolo de bogatia naturala – petrolul.

### Vezi și... ### Reacții americane la cazul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

Între acestia se numara ginerele presedintelui Trump, consilierul de la Casa Alba, Jared Kushner, un apropiat al printului, care vede in Arabia Saudita un actor principal in procesul de pace din Orientul Mijlociu si opozitia fata de Iran.

Referindu-se la explicatiile saudite cu privire la moartea lui Jamal Khashoggi, presedintele Trump a spus „fireste ca au fost incercări de inducere în eroare și minciuni”.

Președintele a elogiat valoarea de aliat a Arabiei Saudite dar a lasat poarta intredeschisa, fata de ipoteza ca bin Salman sa fi stiut.

„Nimeni nu mi-a spus ca e vinovat. Nimeni nu mi-a spus ca e nevinovat” – a spus Donald Trump, adaugind „firește că mi-ar plăcea să nu fie vinovat”.

### Vezi și... ### Administrația Trump confruntată cu uciderea lui Jamal Khashoggi

Întrebat ce sfat i-ar da printului, Kushner a spus: „Intreaga lumea are privirea atintita. Este o acuzatie foarte gravă. O situatie serioasa. L-as sfatui sa dea adovada de transparenta si sa ia lucrurile foarte in serios”.

Întrebat daca crede ca printul ii va urma sfatul, Kushner a spus „Vom vedea”.

Surse de presa arata ca, in culise, presedintele Trump s-ar fi plins ca relatia strinsa a ginerelui sau cu liderul saudit ingradeste libertatea de manevra a Casei Albe.

Trump a afirmat într-un interviu că și Kushner și bin Salman (care au puțin peste 30 de ani)s înt foarte tineri pentru puterea pe care o detin:

„Sînt doi tineri. Jared nu-l cunoaste bine. Sînt doar doi oameni tineri. Aceeași vîrsta. Se plac, cred”.