Vizita presedintelui Frantei, Emmanuel Macron in Statele Unite are in centrul atentiei acordul nuclear cu Iranul. Reuseste Macron sa-l convinga pe Donald Trump sa nu se retraga din acord? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.
Your browser doesn’t support HTML5
Deocamdata presedintii Statelor Unite si Iranului se ameninta reciproc. Trump spune ca Teheranul va avea probleme mari daca reia programul nuclear. Hassan Rouhani arata ca America va suferi consecinte serioase daca abandoneaza acordul, asa cum Trump ameninta.
Intre timp, aflat in vizita in Statele Unite, Emmanuel Macron sustine idea unui noi acord care sa vizeze nu doar chestiunea nucleara, ci si rachete balistice iraniene si interventiile Teheranului in Siria si Yemen. Obiectivul lui Macron este sa salveze acordul, pentru a evita o situatie in care „nu se obtine nimic”.
Pina la 12 mai, Donald Trump trebuie sa decida daca impune sau nu sanctiuni economice impotriva Teheranului. La conferinta de presa cu Macron, presedintele Statelor Unite a criticat aspru acordul cu Iranul, fara sa precizeze insa daca se va retrage din acord. „Este irational. Ridicol. Nu trebuia încheiat” - a spus Trump cu privire la acord. Iranul a amenintat ca va relua programul nuclear daca Statele Unite anuleaza unilateral acordul, dar expertii au opinii impartite daca asta se va intimpla sau nu.
Trump si Macron au o relatie buna si tocmai de aceea presedintele Frantei si-a asumat misiunea de a incerca sa-l convinga pe Trump ca acordul trebuie mentinut. Dar el insusi recunoaste ca intelegerea are limite, adaugind insa ca obiectivul trebuie sa fie un nou acord. Prima componenta a acestei propuneri este stoparea programului nuclear al Iranului, ceea ce si actualul document realizeaza, cel putin pina in 2025.
Propunerea lui Macron are si un plan pe termen lung, oprind programul de arme balistice, vizind solutii politice pentru conflicte din tari intre care Yemen, Irak, Siria si Liban, tari unde Iranul are mare influenta. Idea lui Macron este o mare negociere intre puteri mondiale si regionale si Iran, o ipoteza complicat de materializat pentru ca Teheranul va dori concesii majore de la Occident.
Problema este daca oferta lui Macron va fi in masura sa cistige timp, in speranta ca va aduce imbunatatiri pe care Donald Trump le doreste. Intrebat daca initiativa franceza se bucura de sprijin in Europa, consilieri ai lui Macron au spus ca presedintele a stat de vorba cu lideri in Germania si Marea Britanie, inainte de calatoria in America. Raspunsul lui Trump a fost pină acum „vom vedea”.