Dincolo de alocutiunea presedintelui Trump de la Varsovia se afla reuniunea Grupului G20, care va avea loc in Germania. Ce se asteapta acolo? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.
Doua sint chestiunile in legatura cu care exista tensiuni intre administratia Trump si tarile participante in Summitul G20. Politica comerciala si pozitia fata de schimbarile de clima.
Your browser doesn’t support HTML5
In ajunul summitului se anticipeaza ca Uniunea Europeana si Japonia vor anunta un acord de comert liber. Acordul va crea o zona de comert liber, similara ca dimensiunea cu NAFTA, Acordul de comert liber intre Statele Unite, Canada si Mexic. Pe de alta parte, se stie ca inca de la inceputul presedintiei sale, Trump a anuntat retragerea din acordul de comert liber Asia-Pacific, care includea si Japonia.
Analisti spun ca simbolistica noului acord Uniunea Europeana-Japonia este ca puterile mondiale se aliaza, in ciuda nationalismului economic afisat in ultima vreme de America.
Exista si indicii ca lideri din lumea occidentală sint dispusi sa-l infrunte pe Trump, intr-o maniera mai directa decit pina acum. Cancelarul german Angela Merkel, care are alegeri in aeptembrie intr-o tara in care Donald Trump nu este deloc popular, a spus ca il va critica pe Trump pentru tendintele sale protectioniste in comert si pentru retragerea din Tratatul de la Paris cu privire la incalzirea globala. Statele Unite acuza China – deocamdata nu si Germania sau Canada – pentru ca distorsioneaza pietele oțelului, subventionind exporturi si s-ar putea ca la reuniune, Donald Trump sa-l infrunte pe presedintele Xi Jinping, pe care-l invinuieste ca nu face suficient, in ciuda promisiunilor, sa opreasca amenintarea nord-coreana.