Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a început luni o vizită de două zile în Israel spunând că există o „rară ocazie” de a face pace în Orientul Mijlociu.
Vorbind în compania liderilor israelieni la sosirea pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, Trump a spus că dorește să „reafirme legătura de nezdruncinat” dintre Israel și Statele Unite.
Trump a reluat ideea ceva mai târziu la Ierusalim, la reședința președintelui israelian Reuven Rivlin:
„În prima mea vizită în străinătate am venit în această țară străveche ca să reafirm prietenia durabilă dintre Statele Unite și statul Israel.”
Tot la reședința prezidențială israeliană, Trump a spus că Iranul trebuie să înceteze să sprijine „teroriștii și milițiile” și nu trebuie să achiziționeze niciodată arme nucleare.
Statele Unite consideră Iranul „stat sponsor al terorismului” și îl consideră răspunzător de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor guverne sau organizații paramilitare în Siria, Yemen sau Liban.
În remarcile sale de la Ierusalim, președintele Trump a spus că întâlnirile avute la sfârșitul săptămânii în Arabia Saudită i-au arătat că printre liderii arabi capătă teren ideea că ei au în comun cu Israelul „amenințarea reprezentată de Iran”.
Întâmpinându-l pe Trump la aeroport, premierul israelian conservator Benjamin Netanyahu i-a mulțumit președintelui american pentru ceea ce a numit „încurajarea puternică” pentru Israel, observând că Trump este primul președinte american care vizitează Israelul în prima sa vizită în străinătate.
Netanyahu i-a spus lui Trump că viziunile lor asupra rezolvării conflictului din Orientul Mijlociu sunt asemănătoare. „Pacea pe care o dorim noi este o pace autentică și durabilă, o pace în care statul evreiesc să fie recunoscut, în care securitatea rămâne în mâinile Israelului, iar conflictul se încheie odată pentru totdeauna”, a spus Netanyahu.
Donald Trump a devenit luni primul președinte american în exercițiu care vizitează Orașul Vechi, la Ierusalim. El s-a oprit la Biserica Sfântului Mormânt, considerată cel mai important loc sfânt al creștinilor. Purtând o kippa evreiască, el a mers și la Zidul Plângerii, unul din cele mai venerate locuri ale iudaismului.
Trump spune că dorește să facă progrese în direcția „acordului final” – o înțelegere de pace între israelieni și palestinieni, deși discuțiile pe această temă se află în impas încă din 2014.
Trump urmează să se întâlnească marți în Cis-Iordania cu președintele palestinian Mahmud Abbas. Oficiali din anturajul lui Trump au avertizat însă că nu se așteaptă vreun progres spectaculos, iar întâlnirea cu Abbas de la Betleem va avea valoare mai degrabă simbolică. Secretarul de stat Rex Tillerson a mai spus că o eventuală întâlnire trilaterală Trump-Netanyahu-Abbas „este pentru altă dată”.
Înaintea sosirii lui Trump, autoritățile israeliene au aprobat unele concesii economice pentru palestinieni, solicitate de președintele american. Printre ele se numără eliberarea de permise de muncă pentru palestinieni în zone din Cis-Iordania controlate de Israel și promisiunea de a ține deschis 24 de ore pe zi un punct de trecere a frontierei dintre Cis-Iordania și Iordania.
Israelul este un aliat tradițional al Statelor Unite, dar președintele Trump urma să răspundă și unor întrebări dificile. El a fost acuzat de presă că ar fi pus în pericol viața unui agent israelian împărtășind Rusiei informații secrete. Unii oficiali israelieni s-au declarat îngrijorați de vânzarea de armament american în valoare de 110 miliarde de dolari Arabiei Saudite, anunțată de Trump sâmbătă, la Riyadh.