Amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane - o istorie fără sfîrșit

Donald Trump cu fiul său Donald Trump Jr. în campanie electorală în 2016

Donald Trump Jr., fiul președintelui, s-a întîlnit cu o avocată rusă, care are legături cu Kremlinul, în iunie 2016.

Desi atit presedintele Trump cit si secretarul sau de stat au indicat ca si-ar dori sa depaseasca intrebarile cu privire la amestecul Rusiei in alegerile americane, istoria recenta nu le da pace. Care sint noile elemente? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Presedintele si secretarul de stat au spus că Trump a ridicat repetat chestiunea amestecului Rusiei in alegerile americane, in timpul intilnirii din Germania cu Vladimir Putin, ca acesta a negat vreun amestec si ca acum ar fi timpul ca sa se treaca la alte chestiuni, depasindu-se criza.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Washington

In plus, spre deliciul criticilor, Trump a anuntat ca va crea un grup de lucru cu Rusia, in chestiuni de securitate cibernetica. Aceasta din urma ipoteza a dat loc la glume si metafore, in sensul ca este ca si cum ai crea un grup de lucru in chestiunea spargerilor, cu cel care ti-a furat din casa.

Membrii in Congres, intre care si republicani, recunosc ca exista chestiuni arzatoare, in legatura cu care trebuie sa existe un dialog cu Rusia, dar afirma ca bazindu-se pe reactiile administratiei Trump, Putin nu are nici un motiv sa nu repete ceea ce a facut anul trecut, la viitoarele alegeri. Senatorul John McCain a spus ca trebuie sa existe o pedeapsa, o sanctiune pentru amestecul Rusiei in alegeri. Intr-un mesaj tweeter Trump spune ca a ridicat problema in discutiile cu Putin – sugerind, cu alte cuvinte ca si-ar fi facut datoria – si adauga ca se stie de-acum ce gindeste el, cu privire la aceasta situatie.

Adevarul este ca nu se stie pentru ca în Polonia de exemplu, seful executivului a spus ca poate a fost Rusia, poate altcineva, referindu-se la amestecul in alegeri.

Intre timp, o alta stire recenta da la iveala ca Donald Trump Jr., fiul presedintelui s-a intilnit cu o avocata rusa, care are legaturi cu Kremlinul, in iunie 2016, avind alaturi alte oficialitati de campanie, pentru ca, printr-un intermediar, aceasta sustinea ca are informatii vatamatoare despre Hillary Clinton, ceea ce - conform declaratiilor fiului lui Trump - s-a dovedit fals.

Numai ca Donald Trump Jr. nu a dezvaluit aceasta intilnire in declaratiile sale de securitate si a fost nevoit sa se refere la ea, doar dupa un articol din New York Times, primele sale declaratii fiind contradictorii. Aceasta este doar ultima piesa dintr-un puzzle pe care incearca sa-l dezlege atit investigatorul independent, cit si comisii ale Congresului.