Dorin Chirtoacă vrea să lupte în Ucraina | O ucraineancă însărcinată merge 12 ore pe jos ca să ajungă în R. Moldova

Imagine de arhivă

În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Your browser doesn’t support HTML5

Prima pagină cu Iulian Ciocan

Știrile presei moldovene

  • Vicepremierul Andrei Spînu dă asigurări că decizia Rusiei de a solicita „țărilor neprietenoase” să-și plătească facturile către Gazprom în ruble rusești nu va afecta Republica Moldova. Declarația a fost făcută pe 23 martie, după ședința Guvernului, citim în Newsmaker.md. Moldovagaz şi până acum achita facturile în dolari, euro sau ruble, deci nu există nici un pericol, spune Andrei Spânu.
  • Fiecare al doilea moldovean riscă să devină sărac din cauza războiului din Ucraina, susţine Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, citim în Mold-street-com. „Continuăm să sprijinim R. Moldova, dar pentru a preveni accentuarea suferinţelor umane şi colapsul economiilor locale, războiul trebuie să înceteze. Oamenii din regiune au nevoie urgentă de pace pentru a evita căderea liberă în sărăcie”, spune Dima Al-Khatib, reprezentanta PNUD în R. Moldova.
  • Guvernul a avizat pozitiv, în ședința de miercuri, proiectul privind declararea construcției liniei electrice aeriene Vulcănești–Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești drept utilitate publică de interes național, scrie Anticoruptie.md. Scopul proiectului este să asigure securitatea energetică a țării prin interconectarea Republicii Moldova cu piața internă de energie a Uniunii Europene precum și prin fortificarea rețelelor interne de transport al energiei electrice.
  • Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, declară că s-a înscris voluntar pentru a participa la luptele din Ucraina, citim în Agora.md. Deocamdată a fost pus pe lista de așteptare din cauză că nu a făcut stagiul militar, zice fostul primar într-o emisiune a postului de televiziune Realitatea.
  • Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că facturile pe care le vor plăti consumatorii casnici în luna aprilie vor conține compensațiile acordate de Guvern pentru tariful la gazele naturale, întrucât plățile se vor face pentru luna martie, citim în Ziarul de Gardă. „Examinăm soluțiile în contextul creșterii în continuare a prețurilor la nivel internațional, dar trebuie să înțelegem – noi nu suntem producători de gaze naturale. Noi nu producem petrol. Toate aceste resurse energetice sunt importate, de aceea este nevoie să ne concentrăm pe eficiența energetică și este important să ne orientăm spre surse alternative de energie”, a declarat Gavrilița.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina, dorinţa Rusiei de a primi sumele pentru livrarea gazelor în ruble şi… intenţia fostului primar Dorin Chirtoacă de a lupta în Ucraina. O postare virală reproduce un crâmpei din discuţia ministrului transportului din Rusia cu reprezentanţii aviaţiei civile, o conversaţie din care reiese că unele avioane nu vor mai putea fi reparate în Occident din cauză că „Rusia şi-a însușit proprietatea străină”.
  • Pe Instagram, în ultimele 24 de ore, cea mai vizualizată postare ne spune povestea Nataliei Kuzneţova, o ucraineancă însărcinată în luna a șaptea, care a mers 12 ore pe jos cu fetița ei de trei ani, mama și surorile, ca să ajungă la hotarul cu Republica Moldova. „De cum am trecut hotarul, parcă am nimerit într-o altă lume. Atâta lume bună, adunată la un loc, nu am mai văzut în viața mea. Fiecare ne ajuta cu ce putea și nimeni nu ne-a luat niciun ban pentru asta”, a declarat tânăra.
  • Tot pe Instagram, aflăm dintr-o altă postare că solistul cunoscutei formații „Океан Эльзы”, Sveatoslav Vakarciuk, s-a înrolat în rândurile armatei ucrainene. Deocamdată, singura misiune a artistului este să mențină moralul ridicat al soldaților și civililor prin muzica sa, scrie UNIAN.