Dorin Dobrincu este unul dintre susţinătorii protestelor din ultima vreme pentru construirea de autostrăzi în Moldova. Acum face parte din Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, care promovează, printre altele, construirea de autostrăzi în Moldova și sprijină protestul de sâmbătă pentru Autostrada A8. Autostrada este prevăzută să lege Moldova de Târgu Mureș și de granița cu Republica Moldova. Acest protest este organizat de două asociații civice, Asociația „Împreună pentru A8”, de la Iași, și „Asociația Moldova vrea autostradă”, de la Chișinău, care a pornit în marș din cele două orașe de baștină și s-au întâlnit la Ungheni. Dorin Dobrincu a explicat, pentru Europa Liberă, motivele protestului și rezultatele unei întâlniri pe care a avut-o sâmbătă cu ministrul Transporturilor din România, Răzvan Cuc.
Dorin Dobrincu: „Sunt două asociații. Cealaltă este de la Chișinău. Ne interesează să atragem atenția asupra acestui obiectiv major de investiții pentru România în ansamblu, iar pentru Moldova în particular, pentru că, deși au trecut patru luni de la promulgarea legii, n-au fost decât discuții despre acest proiect”.
Europa Liberă: Politicienii sunt declarativ de partea dumneavoastră. Ce s-a întâmplat între timp?
Dorin Dobrincu: „Ne-am întâlnit în februarie cu premierul Dăncilă, care ne-a spus că Guvernul nu renunță la ideea construirii acestui proiect în parteneriat public-privat pe un tronson de aproximativ 68 de km și dispăruse legătura cu podul de la Ungheni, care face legătura cu Republica Moldova. Am ridicat această problemă și atunci și astăzi, la o întâlnire pe care am avut-o cu ministrul transporturilor, Răzvan Cuc.
Guvernanții susțin că parteneriatul public-privat reprezintă varianta cea mai ieftină și cea mai rapidă, însă noi ne păstrăm în continuare neîncrederea că ar fi un tronson mai ieftin. Este și o discriminare suplimentară a Moldovei, pentru că orice proiect de investiții făcut în parteneriat public-privat prevede scoaterea investiției de către partenerul privat.”
Europa Liberă: Ați militat pentru finanțarea autostrăzii din fonduri europene?
Dorin Dobrincu: „După întâlnirile pe care le-am avut și cu fostul ministru al transporturilor, și cu președintele Camerei Deputaților, ni s-a spus că și autoritățile vor acum să construiască această autostradă din fonduri europene.”
### Vezi și... ### Alexandru Ambros: „Un eventual pod peste Prut sigur că ne-ar avantaja foarte mult pe noi, unghenenii”Europa Liberă: Aveți o estimare a sumei totale pentru autostradă?
Dorin Dobrincu: „Nimeni nu știe, fiindcă din 2012 se vorbește de sume foarte diferite și, de fapt, foarte mari. La un moment dat s-a discutat de 9 miliarde de euro, apoi de șase și de patru miliarde de euro. Ideea este că, fără un studiu de fezabilitate bine făcut și fără un proiect tehnic, nu vom ști cât costă cu-adevărat Autostrada Marii Uniri. Pentru un subtronson, între Cristești și Lețcani, de circa 68 de km de autostradă, se vorbește de 1,2 miliarde de euro, dar este un joc cu cifrele care mi s-a părut suspect și contraproductiv.”
### Vezi și... ### Autostrada Ungheni-Iași-Târgu Mureș ar putea fi gata în 2026Europa Liberă: Dacă trecem de proiectul de fezabilitate, când ar putea fi gata autostrada?
Dorin Dobrincu: „Premierul Dăncilă spunea că pentru bucata Cristești-Lețcani ar fi vorba de 2022, ceea ce nouă ni s-a părut de necrezut, având în vedere lentoarea cu care Guvernul s-a mișcat pentru un proiect pentru Moldova. Pentru ansamblul autostrăzii, Guvernul se raportează la termenele din Masterplanul de transport al Uniunii Europene, undeva până în 2030.”
Europa Liberă: Sunteți optimist?
Dacă vom continua acțiunile și dacă vom pune presiune pe politicieni, populația conștientizează în număr tot mai mare importanța autostrăzilor...
Dorin Dobrincu: „Sunt optimist, pentru că tot ce s-a întâmplat în ultimii doi ani a venit dinspre asociațiile civice din Moldova. Sigur, este și un oportunism vizibil din partea tuturor partidelor politice, de la putere și din opoziție, însă construirea autostrăzii a devenit un obiectiv de investiții care a fost impus de noi pe agenda publică. Este principalul proiect al Moldovei ca susținere politică discursivă după 1989. Cred că, dacă vom continua acțiunile și dacă vom pune presiune pe ei, populația conștientizează în număr tot mai mare importanța autostrăzilor, iar guvernanții nu vor putea să ocolească aceste investiții majore pentru dezvoltarea regiunii noastre.”
Europa Liberă: Dincolo de efectul practic, al construirii unei autostrăzi care să lege România de Republica Moldova, pentru dumneavoastră, organizatorii, ce reprezintă această legătură?
Dorin Dobrincu: „Este o acțiune cu o simbolistică aparte. Pe de o parte, sunt implicate asociații civice din România și din Republica moldova. Este vorba despre a scoate din jocul vorbelor goale proiectele majore. De podurile de flori și de alte declarații de iubire - care nu s-au concretizat în investiții majore, în infrastructură, căi ferate, poduri - suntem sătui de vorbe goale. Vrem fapte!
Vorbim mereu de Unire, vorbim mereu de strânsele legături între cele două țări, dar când ne uităm la Moldova din dreapta Prutului vedem subdezvoltare, emigrare masivă, abandonarea unei întregi regiuni de către un centru care este interesat de orice altceva, dar nu de bunăstarea oamenilor.”
Europa Liberă: După întâlnirea cu ministrul Cuc ați avut sentimentul că încearcă să vă determine să renunțați la proteste?
Dorin Dobrincu: „Nu. Dar, ca de fiecare dată, am avut sentimentul că încearcă să ne vândă, frumos ambalat, un concept politic care ne ține în subdezvoltare. Le-am spus foarte clar, noi suntem de bună-credință, dar stăm cu ochii pe voi. Doar faptele, în mod expres mașinile pe care le vom vedea la lucru, pe parcursul autostrăzii ne vor convinge că bunele intenții sunt mai mult decât vorbe frumoase.”