Un meci de fotbal, jucat la sfârşitul săptămânii trecute la Chişinău, în care selecţionata Moldovei a pierdut cu 1 la 4 în faţa campioanei mondiale franceze în preliminariile Euro 2020 a atras multă atenţie şi a stârnit multe dispute. Vom vorbi şi noi astăzi despre acest meci şi despre reacţiile la el cu jurnalistul şi microbistul Dorin Galben, care este invitatul nostru matinal de astăzi.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: A fost, Dorin, acest meci Moldova-Franța din preliminariile Euro-2020. Am urmărit reacțiile de pe rețele. Atitudinile au fost diverse, foarte diferite – de la mândrie și extaz până la ironie și lipsă de respect. Tu, cum te-ai plasa, iată, între aceste reacții extrem, extrem de diferite?
Dorin Galben: „Ținând cont de faptul că a fost un meci foarte așteptat, nu în fiecare an și nici măcar o dată la zece ani campioana mondială nu vine în Republica Moldova, evident că erau anumite așteptări, chiar dacă toți știau că Republica Moldova are șanse destul de mici să facă un rezultat bun. Un rezultat bun ar fi însemnat un egal sau o pierdere la limită. Evident că toți aveau așteptări că putem arăta un joc frumos, dar cred că trebuie să ne cunoaștem nivelul.
Eu am avut o poziție destul de specifică pe rețelele de socializare. În timp ce toți criticau fotbaliștii naționalei Moldovei, eu am ieșit cumva în apărarea lor, pentru că, ținând cont de condițiile și infrastructura sportivă care sunt în Republica Moldova, să marchezi un gol campioanei mondiale de anul trecut mi se pare deja un rezultat măreț.”
Europa Liberă: Te-aș ruga chiar să elaborezi un pic această părere a ta. Ce ai avut în vedere, când vorbeai despre infrastructura sportivă, despre micul interes pentru fotbal din partea statului?
Dorin Galben: „Eu am jucat fotbal profesionist acum zece ani, în perioada de juniorat. Și erau condițiile care sunt și în prezent, adică, practic, nu s-a schimbat nimic. Dacă în oraș copiii mai au unde juca, mai sunt terenuri mici, cu suprafață artificială, în localitățile rurale problema este foarte gravă. Deci, condițiile sunt mizere, nu sunt antrenori, nu sunt formate grupe, nimeni nu încearcă să dezvolte acest domeniu și, respectiv, avem un campionat național al Republicii Moldova foarte prost, cu jucători de o calitate medie sau sub medie. Deci, respectiv echipa națională a Republicii Moldova nu poate să arate un fotbal de calitate europeană, ținând cont de faptul că nu se investește în acest domeniu.
Avem terenuri de fotbal naturale lăsate în paragină peste tot, nu există bani alocați pentru acest domeniu. Interesul statului este foarte mic și apare doar atunci când la noi vin echipe naționale de talie internațională, să zicem așa. Deci din momentul în care nu investești în baza acestui sport, în copii, în dezvoltarea lor, în condiții, nu poți avea așteptări foarte mari de la echipa națională de maturi. În nota asta, dar cu siguranță problemele sunt mult mai mari de la Independență încoace. Timp de 27 de ani acest domeniu a fost delăsat ca și multe alte domenii și nu există un spirit de echipă la noi la nivel de stat, avem doar sporturi individuale, unde se investește, unde depinde de fiecare cetățean și sportiv în parte, dar la capitolul echipă stăm cam prost.”
Europa Liberă: Dar, Dorin, acest eveniment, după cum spunea și colega mea, s-a bucurat de multe superlative, s-au auzit multe voci pline de admirație, dar până la urmă e vorba de o echipă care nu se poate califica niciodată la un turneu final și nu se știe dacă se va califica vreodată. Și chiar și faptul că s-a marcat un gol, până la urmă, e foarte puțin, adică noi suntem obișnuiți să facem din țânțar armăsar. Iată și dl Plahotniuc a spus că-l va premia pe autorul golului, Ambros. Mie mi se pare o chestie exagerată, sunt și eu microbist cumva și adică rămânem la asta: marcăm un gol unei echipe mai mari și mai mult nu putem face nimic?
Dorin Galben: „Mi se pare cea mai greșită atitudine din partea unui președinte al unei fundații de caritate, președintele celui mai important partid din ultimii trei ani din Republica Moldova să anunți că premiezi doar pe cel care va marca un gol. Fotbalul este un sport de echipă și trebuie motivați toți sportivii în egală măsură. Sportivii trebuie să fie motivați să paseze în momente decisive, să nu-și ia jocul pe cont propriu. Noi nu avem asemenea jucători ca Cristiano Ronaldo sau ca Mbappe de la Franța ca să schimbe soarta jocului de unul singur. Deci mi se pare o atitudine foarte nepotrivită, plus că mai era un om de afaceri care la fel a anunțat că va da o mie de euro celui care marchează gol. Deci nu aceasta ar trebui să fie atitudinea. Investițiile ar trebui să fie la bază, în copii, în pregătirea lor, în campionate de juniori, dar nu atunci când dacă cineva marchează gol va primi o mie de euro sau câteva mii de euro, ceea ce mie mi se pare cinic.”
Europa Liberă: Aș reveni, Dorin, la o idee pe care o lansai anterior despre faptul că nu știm să facem sport de echipă. Am văzut-o și la alți comentatori. De exemplu, Octavian Țîcu scria că precum suntem dezbinați în societate, așa jucăm și fotbal. De unde vine această incapacitate de a juca în echipă, ca să zic așa?
Dorin Galben: „Din păcate, eu am urmărit meciul Moldova-Franța la televizor sau din fericire, nici nu știu unde m-aș fi simțit mai bine, am observat că echipa noastră nici măcar nu a avut un joc propriu-zis, de joc de echipă în general suntem foarte departe.
La noi există o mentalitate de sortul doi, așa o numesc eu, în momentul în care ai ieșit pe teren conștient că vei pierde și fotbaliștii noștri ar fi fost bucuroși dacă ar fi încasat un gol-două, deja ar fi fost un rezultat măreț. Nu au ieșit cu spirit de acesta de luptător, cum a făcut-o, spre exemplu, Radu Albot cu Roger Federer, cel mai puternic tenisman din istoria acestui sport. Fotbaliștii noștri au ieșit foarte pasivi...”
Europa Liberă: ...timorați.
Dorin Galben: „Nu au fost agresivi, cu moralul la pământ, foarte entuziasmați că joacă împotriva lui Mbappe, că joacă împotriva lui Giroud, că joacă împotriva celor mai mari nume din fotbalul european, ceea ce nu este corect. Șansa mereu există, este un sport care începe cu 11:11, începe de la scorul 0:0, ceea ce nu am văzut, plus că am avut o tactică destul de specifică, așa, 4:5:1, după care în repriza a doua 5:4:1, o tactică de apărare fără mari speranțe de a marca... Antrenorul echipei naționale, știind calitățile și capacitățile fotbaliștilor, a contat că până la urmă vom obține un rezultat de egalitate, ceea ce ar fi fost un rezultat măreț, dar am văzut că echipa Franței este net superioară. Spre exemplu, ziceai, Liliana, despre echipă.
În Franța avem câțiva jucători care pot face jocul de unul singur, practic. Am văzut câteva incursiuni ale lui Mbappe, am văzut ce făcea Griezmann acolo în atac, în Republica Moldova avem un jucător, probabil de la care au fost cele mai mari așteptări, Ioniță, care joacă în Campionatului Italiei, practic a fost invizibil pe teren și mai avem câțiva jucători care joacă în Campionatul Republicii Moldova, plus – iată o remarcă care cu siguranță descrie tot ce s-a întâmplat pe teren – avem un jucător care este în echipa de bază a Republicii Moldova și joacă la FC Porto în echipa a doua, pe când în echipa Franței avem jucători de la Paris Saint-Germain, Real Madrid, Manchester United...”
Europa Liberă: De ce, Dorin: Jiguli-ul nu poate depăși un Ferrari sau cum? Poate un antrenor le lipsește?
Dorin Galben: „Așteptările sunt prea mari. Nu cred că antrenorul poate modifica ceva în contextul în care la bază avem o nepregătire totală la nivel de copii, pentru că de acolo se creează totul, acolo sunt investiții, de acolo se creează această mentalitate de învingător... Fotbalul, trebuie să recunoaștem, în Republica Moldova este la nivelul cel mai jos posibil și nu cred că un antrenor ar putea schimba radical ceva. Da, probabil tactic ar fi fost un pic altfel meciul, da, probabil ar fi fost altfel motivați și determinați să iasă pe teren, dacă ar fi fost un alt antrenor. Nu mă apuc să analizez capacitățile antrenorului actual, dar eu cred că echipa națională a Moldovei mai are încă mult de lucru.”
Europa Liberă: Dorin, iată așa o ultimă întrebare: Dacă n-ar fi fost un meci în preliminariile Euro 2020, dar Federația Moldovenească de Fotbal ar fi trimis o invitație Federației Franceze de Fotbal să joace un meci amical, ar fi acceptat, oare, Franța, în opinia ta, acest meci amical?
Dorin Galben: „De regulă, în procesul de pregătire echipele mari acceptă să joace cu echipe mici și cred că Franța ar fi acceptat. Nu știu dacă aici, în Republica Moldova, ați văzut calitatea gazonului – riscul ca să primească o traumă cei mai importanți jucători din fotbalul european e destul de mare, dar în procesul de pregătire orice echipă mare are nevoie să-și testeze jucătorii noi care sunt convocați la națională, au nevoie de anumite scheme tactice, care merită și pot fi testate doar pe echipe mici. De ce nu? Cred că ar fi acceptat, dar faptul că au venit cei mai buni jucători aici înseamnă că echipa Franței a luat cu o maximă seriozitate acest meci, plus că este primul meci din preliminariile Campionatului european 2020.”
Europa Liberă: Mulțumim!