Dosarul de trădare împotriva lui Prigojin rămâne deschis - presa rusă

De la stânga la dreapta: Evgheni Prigojin și Vladimir Putin (colaj)

Dosarul penal deschis în Rusia împotriva liderului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, pentru rebeliune rămâne deschis și este încă în curs de investigare, au relatat luni ziarul Kommersant și principalele trei agenții de presă din Rusia, citând surse neidentificate.

Președintele Vladimir Putin a promis sâmbătă să zdrobească ceea ce a numit rebeliunea unor trădători, după ce Prigojin a declarat că luptătorii săi din Grupul Wagner au preluat controlul orașului Rostov din sudul țării și se îndreaptă spre Moscova în ceea ce el a spus că este un „marș pentru dreptate” care urmărea să înlăture comandanții ruși corupți și incompetenți.

În cadrul unui acord mediat de liderul belarus Alexander Lukașenko, care a dezamorsat criza sâmbătă târziu, Kremlinul a declarat că se va renunța la cercetarea penală a lui Prigojin și că acesta se va muta în Belarus. De asemenea, mercenarii lui se vor întoarce la bază și nu se vor confrunta cu nicio acțiune legală, a precizat Kremlinul.

Cu toate acestea, ziarul rusesc Kommersant a relatat luni că dosarul penal a rămas deschis și că Serviciul Federal de Securitate (FSB) își continuă investigația în cadrul acestui caz. Ziarul citează o sursă neidentificată care a declarat că nu a fost suficient timp pentru a închide cazul.

Principalele trei agenții de știri din Rusia - TASS, RIA și Interfax - au relatat, de asemenea, că dosarul penal împotriva lui Prigozhin a rămas deschis și că ancheta continuă. „Cazul penal împotriva lui Prigojin nu s-a oprit", scrie TASS, citând o sursă apropiată biroului procurorului. „Ancheta este în curs de desfășurare”.

În conformitate cu legislația rusă, o asemenea acuzație atrage o pedeapsă de 12 până la 20 de ani de închisoare.

Prigojin, care nu a mai fost văzut în public de la plecarea din Rostov sâmbătă seara târziu și nu a comentat acordul, a negat că a condus o revoltă. El a fost cândva un aliat apropiat al lui Putin, iar grupul său Wagner a condus o mare parte din luptele din Ucraina, a inițiat rebeliunea vineri, după ce a afirmat că armata rusă a ucis o parte dintre oamenii săi într-un atac aerian. Ministerul Apărării a negat afirmația sa.