Dosarul Kovesi: ce îi pregătesc autoritățile române candidatei la funcția de procuror-șef UE

Procurorul anticorupție Laura Codruța Kovesi

Autoritățile de la București au redeschis dosarul penal în momentul în care Laura Codruța Kovesi a ajuns în finala pentru desemnarea procurorului-șef al UE.

Abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă. Acestea sunt acuzațiile la adresa Laurei Codruța Kovesi, într-un dosar care privește aducerea în țară, în urmă cu opt ani, a lui Nicolae Popa, șeful operațional al jocului piramidal FNI.

Your browser doesn’t support HTML5

Ce riscă procurorul Kovesi în România?


Este vorba despre un dosar care a fost deschis și clasat în 2017, dar care pornește o nouă anchetă, în urma unui denunț al fostului deputat PSD Sebastian Ghiță. Omul, fugit în Serbia, cu azil politic și dosare penale, susține că i-ar fi dat mită Laurei Kovesi în 2011 pentru plata cursei de avion care l-a adus din Indonezia pe Nicolae Popa. Anul trecut, procurorii au închis dosarul, după ce Poliția Română a declarat public că a plătit factura cursei București-Jakarta-București.

Problema este că dosarul care s-a redeschis la noua secție de investigație a magistraților, adică un parchet special pentru procurori și judecători, revine în momentul în care Kovesi a ajuns în finala pentru desemnarea procurorului-șef al UE care va investiga fraudele cu fonduri europene. Kovesi este prima între cei trei finaliști, după audierea a 28 de procurori din țări membre ale Uniunii.

Coaliția aflată la putere nu a făcut un secret din faptul că nu o consideră pe Codruța Kovesi potrivită pentru această funcție. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a trimis la Bruxelles o scrisoare în care se opune alegerii fostei șefe a DNA în înalta demnitate europeană.

Sub această sintagmă există posibilitatea să-i fie interzisă ieșirea din țară. Există și temerea că procurorii pot cere arestarea Laurei Codruța Kovesi...

Laura Codruța Kovesi este așteptată mâine în fața procurorilor, iar după informațiile noastre, se va duce, deși își cumpărase bilet de avion pentru Bruxelles, unde sunt programate audierile finale. Ce riscă procurorul Kovesi în țară? Teoretic, mâine doar ar urma să fie înștiințată că este suspectă într-un dosar penal. Dar dacă în aceeaşi zi sunt programate audieri ale altor persoane și se pune în mișcare acțiunea penală, Kovesi ar putea deveni, teoretic, inculpat. Atunci, situația s-ar complica, pentru că ar putea fi pusă și sub control judiciar. Sub această sintagmă există posibilitatea să-i fie interzisă ieșirea din țară, decizie pe care Kovesi o poate contesta în justiție. Există și temerea că procurorii pot cere arestarea Laurei Codruța Kovesi. Însă arestarea unui procuror se face doar cu aprobarea secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. La Bruxelles, potrivit unor surse, se vorbește despre această temere referitoare la posibila arestare a fostului șef DNA.

### Vezi și... ### Comisia Europeană despre Kovesi: e foarte important ca toți candidații pentru Procurorul European să fie tratați corect

Mai sunt doar doi pași până la desemnarea procurorului șef european. Audierea în comisia LIBE, a Parlamentului European și audierea de către ambasadorii la Uniunea Europeană a țărilor membre. Despre piedicile care i se pun Laurei Codruța Kovesi se scrie pe larg în presa europeană și americană. În sprijinul său s-au pronunțat președintele Iohannis, partidele de opoziție și ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm. Cu toții vorbesc despre o anchetă corectă și rapidă și solicită neamestecul politicului. Principala problemă tocmai aceasta este – de la ministrul justiției, Tudorel Toader, și până la liderii sau politicienii de rangul al doilea de la PSD și ALDE dosarul împotriva lui Kovesi este privit ca o vendetă împotriva celei care, vreme de peste 10 ani, a coordonat instituții care au trimis sute de politicieni după gratii pentru corupție.