Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție, pe 11 iulie. Potrivit procurorilor, Curtea de Apel (CA) Chișinău a respins recursurile depuse de doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care au fost acuzați, împreună cu Stoianoglo, că l-au eliberat ilegal pe Platon, care ulterior a fugit din R. Moldova.
Recursul a fost pe rolul CA Chișinău timp de mai mult de un an și jumătate, din decembrie 2022, până la decizia din 9 iulie 2024. Decizia curentă este irevocabilă. Urmează etapa examinării dosarului lui Stoianoglo.
Fostul procuror general spune că este nevinovat și că dosarele sale ar fi motivate politic.
Între timp, Stoianoglo a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale, fiind susținut de Partidul Socialiștilor (PSRM) condus de Igor Dodon, care a renunțat să candideze. Dodon l-a prezentat pe Stoianoglo drept „candidat comun” al opoziției, dar care nu este susținut de niciun alt partid.
Potențiala candidatură a lui Stoianoglo la prezidențiale a fost discutată de mai mulți lideri ai opoziției încă în luna mai, la o întâlnire organizată de Natalia Morari, fosta jurnalistă și actuala parteneră a lui Platon.
- Te-ar putea interesa și: De ce candidează Stoianoglo în loc de Dodon, explicația analiștilor
Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general pe 5 octombrie 2021, după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a permis să fie pornit un proces penal împotriva lui, în baza plângerii depuse de deputatul partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp.
- Te-ar putea interesa și: Stoianoglo, trimis în judecată pentru eliberarea lui Platon
În septembrie 2022, procuratura a finalizat urmărirea penală în privința lui Stoianoglo, învinuit pe trei capete de acuzare:
- abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare, prin care bugetul de stat ar fost prejudiciat cu circa 870.000 de lei;
- corupere pasivă, manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje de la Veaceslav Platon, în sumă de 63.000 de lei;
- fals în declarații, prin neincluderea în declarația de avere și interese personale a faptului că soția sa este beneficiara unei societăți înregistrate în Ucraina.
Alături de Stoianoglo, doi procurori PCCOCS sunt acuzați că au contribuit la eliberarea lui Platon și la renunțarea ilegală la acuzare.
Stoianoglo a fost suspendat din funcție timp de aproape 2 ani. Pe 26 septembrie 2023 președinta Maia Sandu l-a demis.
O lună mai târziu, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit că autoritățile moldovene i-au încălcat drepturile lui Alexandr Stoianoglo atunci când l-au suspendat din funcția de procuror general, în 2021. El urmează să primească de la stat 3.600 de euro pentru prejudiciul moral.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te