Autoritățile moldovene spun că prima dronă a fost identificată de Secția Operațiuni Aeriene a Republicii Moldova la ora 22:45, pe direcția Taraclia - Petrovca. Trei minute mai târziu, o altă dronă a fost observată în spațiul aerian al R. Moldova, pe direcția Burlăceni - Vinogradovca.
Ambele aparate de zbor au părăsit spațiul aerian al R. Moldova la 22:54 pe direcția satului Etulia și, respectiv, la 23:20 pe direcția orașului Ceadîr-Lunga.
Ministerul moldovean de Externe a condamnat, printr-o postare pe X, „încălcarea ilegală a spațiului aerian de către drone ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei”.
Incidentul s-a produs la câtva zile după ce alte două drone rusești au explodat în sudul R. Moldova. Autoritățile moldovene au catalogat incidentul drept „cel mai grav” de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale, au precizat atunci autoritățile.
Pe 17 februarie, Ministerul moldovean de Externe a prezentat ambasadorului rus, Oleg Ozerov, fragmente din dronele căzute în sudul țării, în timpul convocării acestuia pentru a i se înmâna nota de protest. Ca măsură de răspuns, Chișinăul a anunțat că va demara procedurile de închidere a Centrului Cultural Rus.
Ozerov a respins acuzațiile Chișinăului despre căderea dronelor rusești în autonomia găgăuză, spunând că în lipsa unor „investigații suplimentare” este greu de stabilit „cui aparțin” dronele căzute.
Incidentele au fost condamnate de șefa statului, Maia Sandu, care a recunoscut că Republica Moldova nu are capacitățile necesare pentru a se apăra de „asemenea amenințări”, dar a adăugat că autoritățile vor continua dezvolte parteneriate cu țările europene și să-și modernizeze armata pentru asigurarea securității.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te