Vaccinurile sunt suficient de eficiente în prevenirea formelor severe de Covid-19 ca să nu mai fie nevoie ca publicul larg să primească a treia doză, potrivit unui raport din revista The Lancet publicat luni. Unele țări au început să ofere doze suplimentare din cauza temerilor cu privire la varianta Delta, mult mai contagioasă, făcând Organizația Mondială a Sănătății să solicite un moratoriu pe a treia doză, pe fondul îngrijorărilor cu privire la aprovizionarea cu vaccinuri a țărilor mai sărace, unde milioane de oameni încă nu au primit nici măcar prima doză. Raportul oamenilor de știință, inclusiv de la OMS, a concluzionat că, chiar și cu amenințarea variantei Delta, „dozele de rapel pentru populația generală nu sunt adecvate în acest stadiu al pandemiei”.
### Vezi și... ### Noi reguli sanitare pentru trecerea granițeiAutorii, care au analizat studiile observaționale și studiile clinice, au descoperit că vaccinurile rămân extrem de eficiente împotriva simptomelor severe ale Covid-19, în toate variantele principale de virus, inclusiv Delta, deși au avut un succes mai mic în prevenirea formei asimptomatice. „Luate în ansamblu, studiile disponibile în prezent nu oferă dovezi credibile ale vreunei scăderi substanțiale a protecției împotriva bolilor severe, care este obiectivul principal al vaccinării”, a declarat autorul principal Ana-Maria Henao-Restrepo, de la OMS. Ea a spus că dozele de vaccin ar trebui să fie distribuite prioritar celor care așteaptă încă prima injecție. „Dacă vaccinurile sunt administrate acolo unde pot face cel mai mult bine, asta ar putea grăbi sfârșitul pandemiei prin inhibarea evoluției ulterioare a variantelor", a adăugat ea.
Țări precum Franța au început deja să distribuie a treia doză vârstnicilor și persoanelor cu sistem imunitar compromis, în timp ce Israelul a mers mai departe, oferind copiilor cu vârste de cel puțin 12 ani a treia doză la cinci luni după vaccinarea completă. Studiul din Lancet a concluzionat că variantele actuale nu s-au dezvoltat suficient pentru a putea evita reacția imunitară oferită de vaccinurile utilizate în prezent.