Doua intelectuale aflate în închisoarea Evin din Teheran au început greva foamei pentru a solicita eliberarea tuturor cercetătorilor și prizonierilor politici din Iran, care au fost „închiși pe nedrept cu acuzații false”. Cercetătoarea franceză iraniană Fariba Adelkhah și lectorul universitar australian Kylie Moore-Gilbert au început să refuze mâncarea acum 3 zile, pe 24 decembrie.
Protestele lor au fost semnalate de Centrul pentru drepturile omului din Iran și Centrul de cercetare CERI de la Science Po, unde lucrează Fariba Adelkhah.
CERI a citat o scrisoare deschisă a celor două femei, spunând că au fost supuse „torturii psihologice și încălcărilor numeroase ale drepturilor noastre de bază ale omului”. Un alt cercetător de la Science Po din Paris, Roland Marchal, este și el încarcerat în Iran.
Agenția France Presse scrie că Franța l-a convocat vineri, 27 decembrie, pe ambasadorul Iranului la Paris pentru a protesta împotriva detenției „intolerabile” a celor două femei de știință.
Ambasadorului Iranului „i s-a reamintit cererea Franței de a o elibera fără întârziere Fariba Adelkhah și pe Roland Marchal și solicitarea Parisului ca autoritățile iraniene să dea dovadă de transparență în legătură cu situația lor".
Adelkhah este antropolog și a scris mai multe cărți despre Iran, și a fost reținută în iunie sub acuzații de spionaj. Moore-Gilbert este cercetătoare a Universității din Melbourne în domeniul Orientului Mijlociu și se află în arest iranian încă din octombrie 2018. A fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru presupuse acțiuni de spionaj.
Iranul a arestat în ultimii ani zeci de intelectuali sub acuzații de spionaj, respinse de cei arestați și de țările ai căror cetățeni sunt. Autoritățile iraniene nu au furnizat nicio dovadă solidă pentru a susține acuzațiile care li se aduc.