Dr. Ștefan Dascălu (Oxford): suspendarea vaccinului AstraZeneca e o decizie pripită

Imagine de arhivă.

Suspendarea vaccinului AstraZeneca este o decizie pripită, a declarat Europei Libere Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, care a explicat că asocierea dintre administrarea vaccinului și apariția trombozelor nu este demonstrată științific.

Dr. Ștefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford

Dascălu a mai spus că statistic vorbind incidența evenimentelor tromboembolice este chiar mai scăzută în rândul oamenilor care au primit vaccinul, decât în rândul aceluiași număr de oameni nevaccinați. 17 state din Uniunea Europeană au suspendat temporar utilizarea vaccinului anti Covid-19 produs de AstraZeneca/Oxford după ce s-a anunțat că mai multe persoane care au primit acest vaccin au suferit tromboze. Vaccinarea cu AstraZeneca continuă în România, dar un număr mare de români au anulat programările. Coordonatorul programului național de vaccinare Valeriu Gheorghiță a anuțat că marți mai erau aproximativ 18.347 de locuri libere pentru vaccinul AstraZeneca.

Marți, Agenția Europeană a Medicamentelor s-a declarat „ferm convinsă” că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc în mod covârșitor riscurile potențiale, și că nu există nicio o dovadă care să lege vaccinul de apariția cheagurilor e sânge.