Dragostea convertită în ură

Campanie electorală la Chișinău, octombrie 2020.

Minutul electoral semnat de Vasile Botnaru.

Your browser doesn’t support HTML5

Minuntul electoral cu Vasile Botnaru

Vă spune ceva prenumele Rabiot? Cică așa se numea caracatița prinsă de un pescar din Japonia. Molusca înfiorătoare a devenit celebră după ce a prezis rezultatele câtorva meciuri de fotbal din cadrul Cupei mondiale de acum doi ani. Ceea ce nu l-a împiedicat pe pescarul împătimit de chiromanție să ducă animalul la piața de pește, unde s-a încheiat cariera de prezicător a lui Rabiot.

De la dragoste până la ură e un singur pas. Asta nu vrea să înțeleagă și să accepte soția președintelui în exercițiu care și-a luat în serios rolul first lady-ist pe ultima sută de metri ai campaniei. Unii tălmăcesc această campanie drept bătălie pentru dreptul de a rămâne în posesia beciului de la Condrița. Și nimeni nu-i poate convinge că locatarul palatului renovat pe bani turcești altceva urmărește decât declară în ziarul împărțit de gavroșii care au împânzit capitala.

Nu avem de unde ști cine anume a convins-o pe doamna Dodon să iasă la rampă cu sipețelul de amintiri de anticariat, care, scos la vedere în plină opinteală propagandistică, pus la dispoziția publicului din fața televizorului, își pierde din tandrețe, i se volatilizează amestecul abia sesizabil de parfumuri și inevitabil devine ținta unor comentarii caustice. Într-un alt context, cântecul «Дым сигарет с ментолом...» (melodie a grupului „Nancy”), interpretat de Igor Dodon poate că era să fie nostim. Folosit însă în campanie, amănuntul devine maculat ca rochia de mireasa pătată cu ketchup. După ce l-am văzut pe Dodon cum le cerea adversarilor să nu se lege de copii și de familie, astăzi tocmai el procedează invers. Nu-i destul că hojma prinde în brațe odrasle străine ca să dea bine în poze și reportaje televizate, dar iată că își scoate în față prințișorii în maniera lui Lukașenka.

De ce? Nu cumva e continuarea subtilă a tezei de campanie despre vulnerabilitatea persoanelor care, vezi matale, „nu știu cum e să crești un copchil”? Numai că politrucii duhovnici care l-au sfătuit pe prezident să încalece acest pretins cusur sau pretinsa sa virtute nu au stat să vadă ce mamă de bumerang emoțional îi trimit înapoi oamenii care nu reușesc să aibă copii. Din varii motive care le împovărează și mai mult viața în țara asta hrentuită. Doctorul Gațcan l-ar putea informa ce groază de bani cheltuiesc acele persoane pentru investigații, tratamente, tentative de fertilizare etc., etc. Prezidentul și prima lui doamnă care pun sare pe rănile femeilor lipsite de darul maternității recoltează mult mai multe bile negre decât și-ar putea imagina.