Drepturile LGBT în Europa: clasamentul Rainbow Europe

ILGA-Europe Rainbow Map, mai 2022.

Pe scara respectării drepturilor LGBT, dintr-un scor posibil de 100%, Moldova cu 21% se plasează mai bine decât România, cu 18%.

Your browser doesn’t support HTML5

Drepturile LGBT în Europa: clasamentul Rainbow Europe

Rainbow... Curcubeul... Nume luat de la culorile drapelului mișcărilor care militează pentru drepturile LGBT. Ultimul raport anual al ILGA-Europe Rainbow Europe Map and Index analizează și clasifică drepturile LGBT în 49 de țări europene și ajunge la concluzia că în ultimele 12 luni situația arată a se îmbunătăți, în mare, pe continent, iar asta chiar în momentul în care guvernele și națiunile europene se regăsesc prinse într-o serie de crize, de la cea economică și sanitară la efectele războiului din Ucraina.

Unele țări arată însă un regres față de anii precedenți. Alte rezultate sunt surprinzătoare. Astfel, pe scara respectării drepturilor homosexualilor, dintr-un scor posibil de 100%, Moldova cu 21% se plasează mai bine decât România, cu 18%.

Nici o țară nu obține 100% din puncte, în schimb pe primul loc se situează și anul acesta Malta, cu 92% din totalul posibil. Malta a fost permanent în vârful clasamentului încă din 2016.

Danemarca (74%) a urcat cu șapte locuri pentru a atinge locul doi în clasamentul din 2022. Motivul pentru saltul Danemarcei este că aceasta și-a completat lacunele din legislație, inclusiv legea egalității de tratament, care acoperă sănătatea, educația, ocuparea forței de muncă, furnizarea de bunuri și servicii, dar și codul penal pentru a include sexualitatea, identitatea de gen, expresia de gen și caracteristicile sexuale (SOGIESC) ca factori agravanți ai infracțiunilor motivate de ură.

Belgia se plasează pe locul trei, cu 72%.

Mai multe țări au făcut asemenea eforturi pentru egalitate, acordând recunoaștere și protecția cuvenite. Islanda a primit puncte datorită recunoașterii drepturilor părinților trans, printre altele, în timp ce Germania a introdus o lege care interzice mutilările genitale intersexuale, iar Franța a interzis așa-numita „terapie de conversie” bazată pe forțarea modificării orientării sexuale.

După ani de stagnare, se remarcă o mișcare legislativă pozitivă în Grecia, Letonia, Lituania, Serbia, Slovacia și Slovenia, contracarând ideea conform căreia ar exista o linie de fractură Est/Vest cu privire la drepturile LGBT în Europa.

Grecia a abrogat legea care le interzicea homosexualilor să doneze sânge, iar Letonia legea potrivit căreia a fi homosexual era un factor agravant la tribunal.

În coada clasamentului se situează Azerbaijan (2%), Turcia (4%), Rusia și Armenia (cu câte 8%), ca fiind țările europene în care persoanele LGBT au cele mai puține drepturi. Polonia (13%), Bulgaria și Romania ocupă ultimele locuri printre țările Uniunii Europene.

Organizația -- formată din 600 de entități și grupuri civice de susținere a drepturilor LGBT -- își publică anual raportul privind drepturile homosexualilor în 49 de țări europene.

Lansată în fiecare lună mai din 2009, marcând Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Transfobiei, Bifobiei și Intersexfobiei (IDAHOBIT), Harta Curcubeu (Rainbow) ILGA-Europe clasează toate cele 49 de țări europene pe o scară cuprinsă între 0% (încălcări grave ale drepturilor omului, discriminare) și 100% (respectarea drepturilor omului, egalitate deplină). Concluziile din acest an contrastează cu cele ale hărții din 2021, care constata „o stagnare completă a drepturilor și egalității LGBTI în toată Europa”.