Dronele sinucigașe iraniene, dezlănțuite de Rusia asupra Ucrainei

Un rezervor de petrol despre care se spune că a fost distrus de un atac cu dronă sinucigașă operat de Rusia în Harkov, la 6 octombrie. Autoritățile susțin că în acest atac au fost folosite drone fără pilot (UAV) Shahed-136 de fabricație iraniană.

 

Autoritățile ucrainene au colectat aceste resturi de echipament pe care le consideră provenind de la o dronă Shahed-136. Probele au fost luate de la tancul petrolifer distrus în atac. Rusia a redenumit drona iraniană Geran-2. În iulie, oficiali americani din domeniul serviciilor de informații au informat public că Teheranul intenționează să trimită sute de drone transportoare de bombe în Rusia pentru a o ajuta în războiul împotriva Ucrainei.

O dronă despre care se crede că ar fi un Shahed-136, pe cer deasupra orașului-port Odesa din sudul Ucrainei, la 23 septembrie. Kievul a declarat că un civil a fost ucis în acest atac. Drona de construcție iraniană a fost doborâtă de antiaeriana ucraineană.

Kievul i-a retras ambasadorului iranian acreditarea și a decis să reducă prezența diplomatică a Iranului în Ucraina pentru a protesta față de livrările de drone către Rusia. „Aprovizionarea Rusiei cu arme pentru a purta un război împotriva Ucrainei este un act neprietenos care dă o lovitură serioasă relațiilor dintre Ucraina și Iran”, a declarat Ministerul ucrainean de Externe într-o declarație la 23 septembrie.

Pe 5 octombrie, o clădire a fost grav avariată de drone sinucigașe rusești, posibil Shahed-136, în Bila Tserkva, la aproximativ 75 de kilometri sud de Kiev.


 

Vorbind la televiziune la 5 octombrie, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a spus că din zonele ocupate din sudul Ucrainei au fost lansate drone de fabricație iraniană și că șase dintre ele au fost doborâte înainte de a-și atinge ținta.

Ucraina a raportat o serie de atacuri rusești cu drone Shahed-136 de fabricație iraniană în ultimele trei săptămâni. Atacul de la Bila Țerkva a fost cel mai apropiat de Kiev.
 

La începutul lunii septembrie, armata ucraineană a raportat că a doborât pentru prima dată o dronă despre care se crede că este o Shahed-136 în apropiere de Kupiansk, în regiunea ucraineană Harkov.


 

În această fotografie din ianuarie 2021, o dronă sinucigașă despre care se crede că este un Shahed-136 se apropie de o țintă în timpul unei demonstrații în Iran.

Un colonel ucrainean din regiunea Harkov declarat pentru Wall Street Journal:  "În alte zone, rușii au o putere de foc de artilerie copleșitoare și se descurcă cu asta. Aici, ei nu mai au acest avantaj al artileriei, așa că au început să recurgă la aceste drone", a declarat colonelul Rodion Kulaghin.