Drumuri și kilometri de gropi

Moldova - roads and holes, Chisinau, 06Apr2013

Cel puţin trei sferturi din străzile capitalei necesită reparație de la temelie, având vechimea de peste 40 de ani. Chiar si cele mai performante tehnologii recomandă reparație capitală o dată la 10 ani. În condiţiile Chişinăului, care are aproape 900 străzi, ar fi nevoie să fie reparate, anual, 90 de străzi, în realitate însă sunt renovate 10, maximum 12 străzi pe an.

Autoritățile municipale se plâng mereu că nu au suficienți bani pentru întreținerea drumurilor, iarna iese în vileag lipsa de echipamente pentru deszăpezire și de material antiderapant. Primăvara șoferii fac haz de necaz, spunând că în Chişinău asfaltul se topește împreună cu zăpada, iar cei mai puțin norocoși suporta cheltuieli considerabile pentru mașinile distruse, asta după ce plătesc impozitul mereu crescând pe folosirea drumurilor publice. Conducătorii auto consideră că reparația în regim de plombare face din circulația pe drumurile capitalei un exercițiu de slalom periculos printre careurile săpate în asfalt în plin trafic. Șoferii le cer autorităților să preia modelul occidental unde se lucrează noaptea sau în zilele de week-end. Numai că acest model presupune ca muncitorii să fie plătiți dublu.

Cele mai proaste străzi din Chişinău, potrivit unui sondaj efectuat de centrul analitic Expert-Grup în rândul taximetriștilor, sunt Albișoara, Ion Creangă și 31 august. Cel mai prost drum de acces din suburbii este cel din Durleşti, iar marcajele rutiere dispar în maxim trei luni de la aplicare. Aproape 60% dintre respondenți s-au arătat nemulțumiți de calitatea drumurilor deja reparate.

În Chişinău este în curs de aplicare un program de reabilitare completă a șase străzi principale, cu susținerea Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare. Un kilometru de drum reabilitat costă peste 2,2 milioane de euro. Mai mulți experți au adus însă critici calității și ritmului lucrărilor la cele trei străzi reabilitate deja – strada Vasile Alecsandri și bulevardele Ștefan cel Mare și Constantin Negruzzi. Iar bulevardul Alecu Russo, lărgit cu fonduri europene acum câțiva ani, deja are o mulțime de gropi și fisuri. Expert-Grup susține într-o analiză că drumurile din Chişinău sunt renovate cu grave încălcări de la normele de achiziții publice, ceea ce afectează calitatea lucrărilor.

Despre o şosea de centură care să absoarbă fluxul de tranzit se discută de ani buni. În planurile inițiale finalizarea centurii fusese anunțata pentru ianuarie 2018, însă termenul pare să se fi amânat cel puțin până în 2022.

Pe acest fundal al unor probleme care ne plasează departe de standardele obișnuite ale țărilor europene, vocea bicicliștilor care se plâng că nu au piste pentru biciclete pare să fie una ruptă de realitate și fără șanse de a fi auzită.