Duma de Stat a ratificat tratatul de parteneriat cuprinzător al Rusiei cu Coreea de Nord

Președintele rus, Vladimir Putin, întâmpinat de liderul nord-coreean, Kim Jong Un, la Aeroportul din Phenian, Coreea de Nord, pe 19 iunie 2024. În timpul vizitei, Putin și Kim au semnat un tratat de parteneriat strategic între Rusia și Coreea de Nord.

Duma de Stat a ratificat joi Tratatul privind parteneriatul strategic cuprinzător dintre Rusia și Coreea de Nord. Unul din articolele sale prevede asistență militară reciprocă.

Tratatul a fost semnat în iunie, în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin la Phenian. Liderul de la Kremlin a transmis documentul spre ratificare Parlamentului la 14 octombrie.

Înțelegerea cuprinde 23 de articole și prevede o cooperare sporită în domeniul științei și tehnologiei, inclusiv al energiei spațiale și nucleare, al comerțului, economiei și investițiilor. Acordul este valabil pe o perioadă nedeterminată. Coreea de Nord este una din cele mai sărace țări din lume și se află sub sancțiunile ONU de zeci de ani din cauza programelor sale nucleare și de rachete. Una dintre clauzele tratatului prevede, de asemenea, ca părțile să se ajute reciproc pentru a eluda sancțiunile internaționale.

Al patrulea articol al acordului prevede ca părțile să își acorde reciproc asistență militară „prin toate mijloacele aflate la dispoziția lor” în cazul în care una dintre părți este atacată de unul sau mai multe state.

RPDC este una dintre puținele țări din lume care sprijină în mod deschis Moscova în războiul său cu Ucraina. Phenianul a recunoscut anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene și, potrivit numeroaselor rapoarte, furnizează muniție armatei ruse.

Miercuri, The Wall Street Journal, citând o sursă anonimă, a scris că documentul semnat de Putin și Kim ar conține o clauză secretă care autorizează trimiterea de trupe nord-coreene în războiul cu Ucraina. Existența clauzei secrete nu a fost confirmată de alte surse, iar ziarul nu a scris cum ar putea fi formulat un astfel de acord.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te