Duma de Stat a Rusiei a adoptat o lege privind alegerile în regiunile anexate din Ucraina

Pe 18 mai, Duma de Stat a adoptat, în a treia lectură, cea finală, un proiect legislativ care permite organizarea de alegeri sub legea marțială. Documentul va permite Moscovei să organizeze alegeri parlamentare și guvernamentale în teritoriile din Ucraina pe care le controlează.

În octombrie 2022, Moscova a anunțat anexarea regiunilor Donețk, Zaporojie, Lugansk și Herson din Ucraina. Din punctul de vedere al legislației rusești, aceste regiuni sunt rusești.

Kievul și comunitatea internațională nu recunosc această anexare. Legea marțială a fost declarată în toate aceste regiuni prin decret al președintelui rus Vladimir Putin .

Conform actualei legi rusești referitoare la legea marțială, în regiunile în care a fost introdus un astfel de regim, nu se organizează referendumuri, alegeri pentru autoritățile de stat și administrațiile locale. Pe de altă parte, actele normative referitoare la anexarea noilor teritorii în Rusia prevăd ca în aceste regiuni să se organizeze alegeri în toamna anului 2023.

Potrivit pachetului legislativ adoptat pe 18 mai, alegerile în teritoriile declarate sub legea marțială se desfășoară cu aprobarea și supervizarea Ministerului Apărării și a FSB. Amendamentele permit reducerea calendarului campaniei electorale și prevăd, de asemenea, că „alte etape și caracteristici” ale pregătirii și desfășurării votului să poată fi stabilite prin lege.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie aprobat de Consiliul Federației, semnat de Putin și publicat oficial. De obicei, aceste proceduri sunt formale.