Duma rusă îi cere lui Putin să recunoască independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei

Duma de Stat a Rusiei a votat un apel prin care îi solicită președintelui Vladimir Putin să recunoască independența autoproclamatelor republici populare Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, controlate de separatiștii sprijiniți de Kremlin. Ședința Dumei a fost transmisă în direct.

Documentul propus de Partidul Comuniștilor a fost susținut de 351 de deputați, 16 au votat împotrivă și unul s-a abținut.

Pe agenda Dumei a existat și o propunere similară a partidului puterii „Rusia Unită”, care prevedea inițierea unor consultări cu ministerul rus de Externe înainte de a expedia un apel către Kremlin. Proiectul însă a întrunit doar 310 voturi în favoarea sa. Prin urmare, Duma a decis să expedieze „imediat” un apel către președintele Vladimir Putin pentru recunoașterea republicilor autoproclamate din estul Ucrainei.

În textul apelului se afirmă că autoritățile ucrainene „au devenit intolerante” față de particularitățile de trai „istorice” „și față de voința și religia” locuitorilor din regiunile Luhansk și Donețk din estul Ucrainei. Autorii sugerează că politica Kievului este comparabilă cu „genocidul propriului popor”.

Documentul a fost înaintat Dumei de Stat în contextul agravării fără precedent a situației de la granița dintre Rusia și Ucraina, după acumularea a circa 130 de mii de militari ruși în apropierea frontierei ucrainene și desfășurarea de către Rusia a unor manevre militare de amploare în Belarus.

Președintele camerei inferioare a parlamentului rus, Veaceslav Volodin, a declarat anterior că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar ignora acordurile de la Minsk și că NATO vrea să „ocupe Ucraina”. În cuvintele sale, Moscova ar trebui să caute o modalitate de a-și proteja „cetățenii și compatrioții” din regiunile separatiste din estul Ucrainei, sprijinite de Kremlin de la începutul conflictului din 2014.

Ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a declarat că, în cazul în care va recunoaște independența celor două entități separatiste, Rusia va ieși de facto și de jure din acordurile de la Minsk privind reglementarea pașnică a conflictului din Donbas, transmite RBK Ukraina.