Duminică este programat un nou protest la Chișinău

Președinta aleasă Maia Sandu la protestul de joi, de la Chișinău, 3 decembrie 2020.

Președinta aleasă, Maia Sandu a chemat la noi proteste duminică, la Chișinău, după ce o nouă majoritate parlamentară, formată ad hoc de Partidul Socialiștilor, partidul Șor și fosți democrați din platforma Pentru Moldova, a votat joi un pachet întreg de legi importante, și unele din ele, controversate.

### Vezi și... ### Forțele pro-Dodon din Parlament se regrupează

S-au aprobat în prima lectură bugetul pe 2021, bugetul asigurărilor sociale și politica bugetar-financiară și în două lecturi, reducerea prerogativelor președintelui, prin revenirea sub controlul parlamentului al Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a anunțat că se va alătura protestului de duminică, de la Chișinău, inițiat de președinta aleasă, Maia Sandu.

Modul netransparent și neobișnuit de rapid în care s-au adoptat aceste legi a fost criticat de Uniunea Europeană, dar și de România.

Uniunea Europeană se așteaptă ca toți factorii de decizie din Republica Moldova să respecte statul de drept și să garanteze democrația, se spune vineri, într-o declarație a lui Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe și politica de securitate.

„Votarea a avut loc într-un mod care nu respectă procedurile parlamentare necesare, și a fost susținută de oameni identificați ca fiind implicați în corupție și în frauda bancară din 2014. Acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislația să poată servi intereselor particulare.

Tot în sesiunea de joi a parlamentului, desfășurată pe fundalul primului protest la care chemase președinta aleasă, Maia Sandu, deputații au adoptat proiectul de lege privind statului limbii ruse, anulând și legea care limita propaganda.

Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a salutat adoptarea legii care oferă statut special limbii ruse.

„Așa ori altfel, pe teritoriul ex-sovietic se vorbește în limba rusă și va continua să se vorbească. Utilizarea limbii ruse este o necesitate indispensabilă pentru cetățenii fostelor republici sovietice. De aceea, noi salutăm atunci când sunt scoase restricțiile, pentru ca oamenii să poată vorbi liber în orice limbă vor”, a subliniat Peskov, potrivit TASS, notează infoprut.ro.